Archieven

Dit bericht is 1154 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Jeugdwethouder Kirsten Jaarsma is dinsdag uitgedaagd om in een jeugdinstelling te gaan logeren. Dat gebeurde tijdens de presentatie van het rapport ‘Het is mijn toekomst! Waar wachten we op?’ van de Rotterdamse Kinderombudsman Stans Goudsmit.

De challenge kwam van een van de geinterviewde jongeren die vond dat ‘hoge pieten’ het leven in een jeugdinstelling ook maar eens moesten ervaren.

Tijdens de presentatie kwamen drie jongeren aan het woord die hun ervaringen in de jeugdzorg deelden. Jaarsma: “Ik was echt geraakt door hun verhalen over de problemen binnen de jeugdzorg waar kinderen en gezinnen tegenaan lopen, zoals wachtlijsten en jongeren die jarenlang geen passend onderwijs krijgen. Ik heb een oproep gedaan naar bestuurders, jeugdzorgaanbieders en onderwijs dat we van de systeemwereld naar de leefwereld van jongeren en hun gezinnen moeten gaan. Luisteren naar en leren van de verhalen en ervaringen van jongeren.”

Op dit moment werkt Krimpen aan een nieuw beleidsplan Sociaal Domein 2020-2024. Naast alle partners, betrekt Krimpen hierbij nauw de jeugd.”

Jaarsma: “We willen allemaal dat kinderen gezond, veilig en kansrijk opgroeien. Dat we als samenleving samen de zorg organiseren voor kinderen die dit nodig hebben. It takes a village to raise a child. Alleen kan én lukt dit niet altijd. Dan is inzet van professionals nodig. Het beleid in Krimpen is er van meet af aan op gericht om het verstrekken van individuele hulp zoveel mogelijk te voorkomen door juist te investeren in preventie en basishulp.” Krimpen heeft hiervoor flink geïnvesteerd in de KrimpenWijzer en het Krimpens Sociaal Team.

Jaarsma: “Helaas red je het niet alleen met preventie en basishulp. Soms hebben kinderen en gezinnen meer en intensievere hulp nodig; maatwerk! En natuurlijk liever gisteren dan vandaag. Maar ook de juiste hulpverlener, de juiste school én natuurlijk de juiste coach voor het hele gezin, zodat een kind zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Kinderen en ouders mee laten praten én vooral luisteren wat zij denken dat nodig is, oplossingen terugkoppelen, zodat iedereen weet waar die aan toe is en wanneer, is hierbij belangrijk.”

Dit bericht is 1154 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief