Archieven

Dit bericht is 1938 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Het nieuwe sportaccommodatieplan zet het voortbestaan van de sportclubs onnodig op het spel. Dat stelt het CDA in de raad van Krimpenerwaard. “Een aantal verenigingen hebben zienswijzen ingediend tegen het plan, maar een rondje langs de verenigingen leert ons dat een flink aantal niet eens afweten van het plan en dat zelfs faillissement dreigt”, aldus fractievoorzitter Jan Dekker. “Wat ons betreft schokkend en reden om terug te gaan naar de tekentafel.”

Voetbal- en tennisverenigingen krijgen zelf het beheer over hun velden en de tarieven voor de binnensport gaan opnieuw omhoog. Het zijn twee voorbeelden uit het nieuwe plan dat op forse kritiek kan rekenen van de sportverenigingen. Terecht vindt het CDA Krimpenerwaard. Dekker: “Het nieuwe plan, dat wethouder Sleeuwenhoek op heeft laten stellen door een extern adviesbureau, lijkt puur een boekhoudkundig plan waarbij weinig rekening is gehouden met het kunnen voortbestaan van de sportclubs. En dat terwijl (sport)verenigingen de ruggengraat zijn van de leefbaarheid in de kernen. ‘Sport voor iedereen’ en ‘Iedereen die wil sporten, moet kunnen sporten‘ zijn twee slagzinnen uit de in 2017 vastgestelde Sportnota. Helaas twee loze zinnen met het nieuwe plan.”

In de afgelopen week heeft het CDA Krimpenerwaard verschillende gesprekken gevoerd met een aantal binnensportverenigingen, zoals de volleybal, badminton en gymnastiek. Dekker: “Door een oplettend bestuurslid werd een aantal weken geleden uit de krant vernomen dat er een nieuw accommodatieplan was. Nog net op tijd om een dag voor de deadline een zienswijze in te dienen. Echter, de meeste binnensport-verenigingen kwamen hier te laat achter en hebben zo geen zienswijze kunnen indienen. Bizar en het geeft aan dat het proces en de communicatie vanuit het college ronduit teleurstellend is. Wat ons Krimpenerwaard betreft stel je een nieuw plan op in overleg mét de sportclubs. Door niet te overleggen en zelfs het nieuwe plan niet goed te communiceren creëer je vanzelf je eigen weerstand.”

Een paar jaar geleden zijn de tarieven voor de binnensport voor veel verenigingen al fors gestegen door het gelijktrekken van de verhuurtarieven tussen de vijf voormalige gemeenten, haalt Dekker aan. “Met het nieuwe plan worden de verhuurtarieven ‘regioconform’ verhoogd. Onze gemeentelijke tarieven blijken namelijk flink onder het gemiddelde van de regio te liggen. Wat ons betreft iets om te koesteren en een vergelijking die ons niet zoveel zegt. Je kunt de kleinschalige kernen in onze gemeente niet vergelijken met steden en veel grotere agglomeraties in de regio. Voor een gemiddelde sportvereniging betekent dit dat de contributie opnieuw met tien tot vijftien procent moet worden verhoogd.”

Enkele voetbalverenigingen geven zelfs aan failliet te zijn als de nieuwe beheerplannen voor de buitensport doorgaan, waarschuwt het CDA. “Dit onderdeel is door de vele kritiek uit het eerste conceptplan gehaald en wordt later besproken.”

Op woensdag 12 juni wordt er een hoorzitting gehouden door de gemeenteraad waarin sportclubs hun reactie kunnen geven op het plan. Op dinsdag 25 juni wordt het plan besproken in de raadscommissie.

Dit bericht is 1938 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief