Nationale Zilverdag trekt ruim 20.000 bezoekers

Deel dit:

Zilverstad 2015 07cSCHOONHOVEN – De 31e Nationale Zilverdag op tweede pinksterdag in Schoonhoven is druk bezocht door goud- en zilverliefhebbers uit het gehele land en het buitenland. Er waren ruim twintigduizend bezoekers, circa 140 deelnemers, jonge talenten, negentien deelnemers aan de Noviteitenshow, open ateliers, paviljoens, een drukbezochte Vakschool, stands, paviljoens, live sieradenshows en heel veel bijzonder, mooi en uniek goud- en zilverwerk.

Genodigden werden ’s morgens in het Nederlands Zilvermuseum ontvangen met een ontbijt. Na het welkomstwoord door voorzitter Jan Lindsen, opende burgemeester Bruinsma de 31e Nationale Zilverdag officieel. Na een bezichtiging van het Zilvermuseum, vertrokken de gasten voor de openingswandeling. Op de Haven onthulde Bruinsma -samen met de heer Niehof, directeur van de Waarborg Holland- de stoeptegel van het Waarborgfonds. In het centrum van Schoonhoven zijn bijzondere tegels in het straatwerk te zien. Op belangrijke zilverplekken liggen stoeptegels met de zilver meestertekens van de ‘meesters van de stad’.

Ruim achthonderd stemmers bij Noviteitenshow
Ruim achthonderd bezoekers van de Nationale Zilverdag gaven hun oordeel over het vernieuwende werk bij de Noviteitenshow. De Noviteitenshow was dit jaar te vinden in de Hoge Vierschaar. De eerste prijs van de Noviteitenshow ging naar Klaas van Belzen en Sanneke Vader met het bruidsboeket. Zij wonnen tweehonderd euro en een weekendarrangement in Hotel Belvédère. De overige prijswinnaars zijn Marjon Kappers, Ruud Vos en een gedeelde vierde prijs voor Tessa Brandwijk en Femke Toele. Zij wonnen een geldbedrag, een cadeaubon van Drijfhout en diners bij Restaurant Lekzicht, Brasserie Springer en Restaurant De Waag.

In de Hoge Vierschaar was ook het werk te zien van drie jonge zilversmeden, deelnemers aan de Masterclass. Zij voerden onder begeleiding van zilversmid Jan van Nouhuys en met gebruikmaking van de outillage van zijn atelier, hun eigen ontwerpen uit.

Zilvermuseum
Het Zilvermuseum was tijdens de Zilverdag gratis te bezoeken. Maar liefst 2.800 mensen bekeken in het museum de tentoonstelling ‘Grensverleggend zilver’: Schoonhoven Silver Award 2015, internationale competitie voor zilversmeedkunst. Winnaar van 2015 is Yuki Ferdinandsen uit Denemarken met ‘Silence’. Ook te zien: de expositie Meesterstukken, het eindexamenwerk van Vakschoolstudenten en De Wereld van Zilver.

Op het Doelenplein vond een live sieradenshow plaats. Modellen toonden op de catwalk de mooiste sieradenkunst van Schoonhovense goud- en zilversmeden.

Tijdens de Nationale Zilverdag was er speciale aandacht voor jong talent. Op het ‘Jong Talent plein’, dit jaar op het Kazerneplein, presenteerden jonge goud- en zilversmeden, (oud-) leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Een initiatief van de stichting Nationale Zilverdag, ondersteund door de Rabobank en de Vakschool Schoonhoven. Rabobank Utrechtse Waarden wil jong ondernemerschap graag stimuleren en stelde geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan Bram de Groot (eerste prijs), Lara Bruins (tweede prijs) en de Rabobank publieksprijs was voor Lisa Wijmenga.

Deelnemers aan de Trouwringroute maakten kans op een waardebon ter waarde van vijfhonderd euro. De aanstaande bruidsparen werden met een routekaart langs de pareltjes van Schoonhoven geleid. De koppels konden aangeven bij welke goudsmid of juwelier zij hun favoriete ringen hebben gespot en zo kans maken op de cheque.

Nieuw: Sieraden met niet-edelmetaal
Nieuw was dit jaar de groep smeden die innovatieve en experimentele sieraden maken. Zoals bijvoorbeeld de combinatie zilver met titanium, glas, emaille of hout. Deze designers presenteerden hun werk op het Doelenplein en mochten zich verheugen op een grote belangstelling en aandacht.

De Vakschool Schoonhoven was tijdens de Nationale Zilverdag geopend; leerlingen waren aan het werk en er was een tentoonstelling te zien. Ook presenteerden (oud)leerlingen hun collectie op het Jong Talent plein en was de Vakschool present op de Dam. De Vakschool werd door ruim duizend bezoekers bezocht. De pendelbus van/naar de Vakschool vervoerde 361 mensen.

Op de Haven/Dam was de Nationale smeedwedstrijd: zelf een zilveren draad smeden. De winnaar werd –voor de derde keer op rij- Richard de Jong uit Schoonhoven met de langste draad van 32 centimeter. Hij won een zilveren sieraad.

Muziekvereniging Tavenu uit Schoonhoven gaf twee twee concerten bij de Bartholemeustoren aan de Voorhaven.

Zilveren Geocache
Op de Zilverdag werd een nieuwe geocache gelanceerd. In Zilverpakken werden flyers uitgereikt om uitleg te geven over deze manier om de Zilverstad te ontdekken. Over de hele wereld doen al miljoenen mensen van alle leeftijden mee aan het geocaching-spel. De zilvercache is vinden onder de naam ‘Silver and the City’.

Op de Dam taxeerde een professioneel team het zilver, goud en horloges van bezoekers.

Foto’s: Bas de Zeeuw

Zilverstad 2015 01c

Schoonhoven Zilverstad.

Drukte aan de Oude Haven.

Drukte aan de Oude Haven.

Wedstrijd studenten Vakschool Schoonhoven: wie heeft het mooiste pillendoosje gemaakt?

Wedstrijd studenten Vakschool Schoonhoven: wie heeft het mooiste pillendoosje gemaakt?

Vakschool Schoonhoven: demonstratie uurwerktechniek.

Vakschool Schoonhoven: demonstratie uurwerktechniek.

 Vakschool Schoonhoven: demonstratie sieraden.

Vakschool Schoonhoven: demonstratie sieraden.

Mooi weer dus overvolle terrassen.

Mooi weer dus overvolle terrassen.

Atelier 79 goud- en zilversmid uit Heukelum.

Atelier 79 goud- en zilversmid uit Heukelum.

Drukte aan de Oude Haven.

Drukte aan de Oude Haven.

 Live muziek op de Steenen Brug.

Live muziek op de Steenen Brug.

Onder grote publieke belangstelling …

Onder grote publieke belangstelling …

… een optreden van de band SAHDW -  'S avonds Als Het Donker Wordt.

… een optreden van de band SAHDW –
‘S avonds Als Het Donker Wordt.

RTV Krimpenerwaard

RTV Krimpenerwaard.

RTV Krimpenerwaard

RTV Krimpenerwaard.

RTV Krimpenerwaard

RTV Krimpenerwaard.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.