Dit bericht is 2577 keer gelezen
Foto: Historische Vereniging Oud Stolwijck
STOLWIJK- In 1941 vielen er bommen en blindgangers in de Beijersche buurt. Ook op de boerderij van de familie Molenaar op Beijerscheweg 1. Het onbedoelde bombardement op de boerderij kostte zes kinderen het leven. Samen met Abe Maaijen (zelf ook woonachtig aan deze weg) van de Historische Vereniging Oud Stolwijck, gaan we wat dieper op dit verhaal in.
Het is de nacht van 29 op 30 april 1941. Vanuit het westen vliegen een aantal vliegtuigen naar het oosten over de Krimpenerwaard. Dit zijn, naar alle waarschijnlijkheid, Engelse vliegtuigen geweest. De vliegtuigen droppen hun bommen op een nabij gelegen geschut van de Duitsers en raken daarbij de boerderij van Krijntje Stoppelenburg en Willem Molenaar.
Familie Molenaar
Vader, moeder, opa en dochter Krijntje jr. die in het voorhuis sliepen overleven het bombardement. De bomscherven, die door het raam naar binnen waren geslagen werden later zelfs nog in een schoen teruggevonden. Vier kinderen uit het gezin waren op slag dood, Wiggert, Gerrit, Neeltje en Willem (24, 22, 20 en 15 jaar oud).
Eén dag later zijn nog twee kinderen aan hun verwondingen in het ziekenhuis overleden. Wiggerdina en Arijaantje van 14 en 12 jaar oud. De twee oudste kinderen uit het gezin woonden niet meer thuis en overleefden het drama. Het gezin Molenaar is met het verlies van zes kinderen zwaar getroffen door het bombardement. De impact en de ontreddering is groot voor de familieleden die het drama overleefden.
Tekst gaat verder onder de foto
Foto: Historische Vereniging Oud Stolwijck
Oorzaak, gevolg en impact
In het weiland verderop stond een Duits luchtdoelgeschut met zoeklicht tussen de struiken verborgen. Dit geschut beschoot geallieerde vliegtuigen die vanaf Engeland richting Duitland vlogen en diende uitgeschakeld te worden, met het enorme verlies voor de boerenfamilie tot gevolg.
De inslagen veroorzaakten zo’n luchtdruk dat diverse panelen uit de binnendeuren op het huis van de buren op nummer 3 knalden. Zelfs in het staalwerk van de naastgelegen ophaalbrug kan men tot op de dag van vandaag de de gevolgen zien. De gaten van de bomscherven zijn er nog steeds. De omgekomen kinderen Molenaar worden herdacht op het monument voor oorlogsslachtoffers in Stolwijk. Met de wederopbouw, in 1947, is een nieuwe woning gebouwd.
Tekst gaat verder onder fotoFoto: © Abefoto
Hedendaagse gevolgen
Tot op de dag van vandaag ondervindt men nog hinder van deze onverwachte aanval. Er worden bouwplannen ontwikkeld aan de overkant op nummer 2. Uitgebreide onderzoeken moeten aantonen, voor de heipalen de grond in gaan, dat er geen blindgangers liggen. Het staat vast dat er tijdens het bombardement bommen zijn neergekomen die niet zijn ontploft. Abe Maaijen herinnert zich ook uit verhalen dat er een blindganger in het slootje terecht is gekomen. Deze bom ligt daar nog steeds, inmiddels ver weggezakt in het veen.
Nu, 82 jaar later, zijn een gedenksteen op het oorlogsmonument, een gevelsteen en de beschadiging aan de ophaalbrug stille herinneringen aan het enorme drama die in Stolwijk. In de toekomst kan het het onderzoek naar de blindgangers rond deze locatie aan deze herinneringen worden toegevoegd.
Dit artikel is mede tot stand gekomen door Abe Maaijen van de Historische Vereniging Oud Stolwijck
Geïnteresseerd in de historie van Stolwijk of andere historische artikelen?
Word lid van de vereniging.
Dit bericht is 2577 keer gelezen
Recente reacties