Archieven

Dit bericht is 470 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Wordt 2023 het natste jaar ooit gemeten? In ieder geval viel er eerder dit jaar en in de afgelopen weken veel regen. De gemalen en pompen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard draaien overuren om te zorgen voor de juiste waterstand in sloten, singels en plassen.

November is tot nu toe een natte maand. Ook in oktober viel heel veel regen. Zo’n 183 millimeter, dat is vergelijkbaar met 18 volle emmers water per vierkante meter. Waar blijft al dat water? Veel water zakt de grond in en komt terecht in sloten, singels en plassen.

Het waterschap stuurt het water met gemalen, pompen en stuwen om te zorgen voor de juiste waterstanden. Dat gaat dag en nacht door. Zowel in het veld als op kantoor komt daar heel wat werk bij kijken van onder andere peilbeheerders en medewerkers van de technische dienst. Zij regelen de waterstanden en zetten zich samen in om overlast en verstoringen te voorkomen of te verhelpen.

Op volle kracht
In oktober hebben de gemalen Mr. U.G. Schilthuis (Rotterdam) en Abraham Kroes (Moordrecht) samen 16,8 miljoen kuub water uitgemalen. Genoeg water om 6.725 (!) olympische zwembaden mee te vullen. Bij langdurige of hevige regen draaien de pompen en gemalen van het waterschap op volle kracht.

Dat kost behoorlijk wat energie. In oktober verbruikte de waterbeheerder daarvoor meer dan een miljoen kWh (kilowattuur). Dat is meer dan 20% van het jaarverbruik van de pompen en gemalen. Dit kost het waterschap ongeveer 400.000 euro, dat is meer dan 3.500 huishoudens gemiddeld verbruiken in één maand.

Het KNMI geeft aan dat het jaar 2023 misschien de boeken in gaat als het natste jaar sinds begin van de metingen in 1906.

Dit bericht is 470 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief