Archieven

Dit bericht is 5655 keer gelezen

LEKKERKERK – De plannen om er een spetterend jubileumfeest van te maken lagen al zo goed als klaar. Een matinee, een avondvoorstelling en aansluitend het traditionele bal na tot in de kleine uurtjes. Dat was het plan. Allemaal in zaal Amicitia, waar Accordeonata al zo vaak triomfen vierde. Het kwam er (nog) niet van. Ook in dit geval gooide corona roet in het eten en moest de viering van het 70-jarig jubileum voorlopig worden afgeblazen.

“Maar wat in het vat zit verzuurt niet”, benadrukken Dirry Renneboom en Geertje Brand in koor. Ze zijn respectievelijk voorzitter en secretaris van de vereniging en beloven dat het jubileumfeest er alsnog komt als de zalen weer open kunnen. “We hebben dan nog wel even tijd nodig om het programma in te kunnen studeren, want van samen repeteren is het in de afgelopen twaalf maanden nauwelijks gekomen.”

De eigen repetitieruimte, de Rooms-Katholieke kerk in Lekkerkerk, is sowieso te klein om alle dertig leden op anderhalve meter van elkaar te herbergen. “We hebben wel een aantal keren in twee groepen geoefend, maar dat voelde niet fijn.” De grote zaal van Het Koetshuis in Krimpen aan de Lek bleek een prima alternatief, maar toen de horeca weer dicht ging verviel ook die optie. Dan maar naar de aula van het Gemini College, ook een geschikte plek, maar in december sloten ook de scholen weer. Van gezamenlijk musiceren is het sindsdien niet meer gekomen. Het is wachten op betere tijden.

De leden missen de wekelijkse repetitieavonden onder leiding van Leo van Lierop enorm. Met elkaar accordeon spelen is op zichzelf al een feest voor de liefhebbers maar de sociale contacten voor en na de repetities wegen minstens zo zwaar. “We zijn een hele gezellige club met een sterke onderlinge band.” Het enige wat nog doorgaat zijn de individuele lessen die Leo aan een aantal orkestleden geeft. Daaronder ook het jongste lid, een jongeman die nog maar tien lentes telt en een talentvolle accordeonist blijkt te zijn.

De geschiedenis van de Eerste Lekkerkerkse Accordeonvereniging Accordeonata gaat terug tot 1951. Op 28 maart van dat jaar werd de oprichtingsacte getekend. Vandaar dat het jubileumconcert vandaag zou plaatsvinden. “Dan hadden we tijdens het bal na om middernacht het glas kunnen heffen.”

Piet Kroon, destijds dirigent van verschillende muziekverenigingen en koren in de regio, nam het initiatief en hij wist snel meer dan tien leden aan zich te binden. Onder zijn leiding groeide de belangstelling voor het bespelen van de accordeon uit naar rond de vijftig muzikanten. Zijn opvolger, Jaap Seelbach, die tweemaal enkele jaren achtereen op de bok van Accordeonata stond, was een strenge leermeester, die met het orkest hoge ogen gooide op concoursen.

Dertig leden
Toch nam het ledental af naar slechts achttien accordeonisten in 2001, het jaar waarin het 50-jarig bestaan werd gevierd. Oud-leden werden aangeschreven het jubileumconcert te komen versterken en daardoor groeide het orkest weer naar rond de dertig leden. Sindsdien is dat zo gebleven. “Maar we worden met z’n allen steeds ouder, dus nieuwe aanwas, vooral van jongeren is van harte welkom”, zegt Geertje. Belangstellenden hoeven niet meteen over een eigen instrument te beschikken. “We hebben een paar prima accordeons die we in bruikleen kunnen geven.” Alle informatie daarover is te vinden op www.accordeonatalekkerkerk.nl.

Kaart en taart
Normaal gesproken verzorgt Accordeonata drie concerten per jaar en soms een optreden elders. Het jubileumconcert had dit jaar het hoogtepunt moeten worden. Om het gemis daaraan een beetje te verzachten trok het voltallige bestuur er op uit om bij alle leden een taart en bij alle donateurs een kaart te bezorgen.

Dit bericht is 5655 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Accordeonata viert jubileum met taart voor alle leden

  • super jammer,dat het niet door kan gaan ,maar zoals gezegd wat in vat zit verzuurt niet, maar Gefeliciteerd met jullie 70 jaar bestaan. Het is een fijne club heb er met veel plezier gespeeld. Groetjes Greet

  • Hartelijk Gefeliciteerd met jullie 70 jarig Jubileum!
    Jammer dat het niet geviert kan worden op dit moment,maar we houden het tegoed!

    Heel veel mooie jaren en veel speel plezier!

    Wout en Marian van Erkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief