Archieven

Dit bericht is 796 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Een aantal inwoners van Schoonhoven is een actiecomité begonnen. Zij maken zich zorgen over de mogelijk nieuwe woonwijk aan de noordzijde van Het Hofland. Het zou gaan om een nieuwe woonwijk van 270 woningen. Het actiecomité, genaamd Het Hofland, verzet zich hier fel tegen.

“Dit stuk natuurschoon heeft belangrijke cultuurhistorische en recreatieve waarde en mag niet worden vernietigd”, laat Wilfred Rottier namens het actiecomité weten. Om dit duidelijk te maken aan wethouder Boere en de poliek, zal het actiecomité inspreken bij de Commissie Oordeelsvorming Ruimte & Financiën van aanstaande dinsdag 2 april van de gemeente Krimpenerwaard.

“Het Hofland is een uniek historisch stukje Schoonhoven, ontstaan in de 13e eeuw als onderdeel van het kasteel in Schoonhoven. Volgens onderzoek uit 2014, in opdracht van de gemeente Schoonhoven en in samenwerking met de Historische Vereniging Schoonhoven, heeft het gebied ‘hoge cultuurhistorische waarde”, meldt Rottier.

“Ook diverse andere organisaties, zoals provincie Zuid-Holland, noemen het Hofland en omgeving ‘een  uniek stukje Zuid-Holland’. Het is niet alleen een zeer geliefd recreatiegebied voor wandelaars, fietsers, internationale toeristen en (water)sporters, maar is het vooral ook een kwetsbaar en belangrijk leefgebied voor diverse beschermde vogel- en diersoorten.”

Grote zorgen 
Het actiecomité maakt zich grote zorgen over de plannen van de gemeente en het vergevorderde stadium waarin deze zich blijkbaar al bevindt. Rottier: “Twee maanden geleden werden we als omwonenden onaangenaam verrast door berichten in de lokale media en een daaropvolgende brief van de projectontwikkelaars en aannemers.”

In die brief stond dat Het Hofland een kansrijke woningbouwlocatie is om te ‘verkennen’. “Maar nu schrijft wethouder Ria Boere aan de gemeenteraad dat het om 270 woningen gaat. Dat is geen verkenningsfase meer, maar zijn feitelijk vergevorderde plannen om op Het Hofland een complete nieuwbouwwijk te realiseren.”

Cultuurhistorie en welzijn
“Inwoners van Schoonhoven hebben bewust gekozen om in de historische vestingstad in een gemoedelijke en groene leefomgeving te wonen. Dus niet in een soort betonnen stad waar geen groen plekje resteert. Want dat is wat de wethouder creëert als de plannen doorgaan. De leefomgeving voor mens, dier en cultuur zal voor altijd kapot worden gemaakt”, legt Mariska Peltenburg, lid van het actiecomité Het Hofland uit.

“Ons unieke cultureel erfgoed en natuurgebied, onderdeel van de Oud Hollandse Waterlinie en het Groene Hart, is dan voor altijd verloren. Iets afbreken is makkelijk, iets koesteren wat kwetsbaar is, is in dit geval van onschatbare waarde. Het definitief verdwijnen van Het Hofland moet dan ook koste wat kost worden voorkomen”, aldus Peltenburg.

Niet transparant
Het actiecomité vindt dat inwoners totaal niet worden betrokken bij de plannen en adequaat worden geïnformeerd hierover. “Het college gaat niet transparant te werk”, vervolgt Rottier.

“Zo is bijvoorbeeld de keuze voor de woningbouwlocatie Het Hofland vooraf niet voorgelegd aan de raad. Ook ontbreekt onafhankelijk en transparant stedenbouwkundig onderzoek. Verder mist het actiecomité de totstandkoming van intentieovereenkomsten in de openbare stukken. Het is daarnaast opmerkelijk dat vlak voor de ondertekening van de intentieovereenkomst kavels op Het Hofland van eigenaar zijn gewisseld.

Alternatieve locaties
Actiecomité Het Hofland vindt betaalbare woningbouw in Schoonhoven belangrijk: “zeker voor jongeren en ouderen. Daarvoor zijn genoeg mogelijkheden waar veel inwoners al langer voor pleiten. Denk aan het omzetten van bestaande dichtgespijkerde, verloederde panden en braakliggende gronden. Hier maakt het college echter helemaal geen haast mee, wat al jaren een doorn in het oog is voor de inwoners van Schoonhoven.”

Naast het actiecomité maakt ook de Historische Vereniging Schoonhoven (HVS) zich veel zorgen over de plannen. Zij heeft de gemeente direct te kennen gegeven niet te zullen meewerken aan de plannen van de gemeente.

Foto: René van Reysen

Dit bericht is 796 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Actiecomité Het Hofland verzet zich tegen bouwplannen gemeente

  • Op de koop van Schoonhoven Noord staat een hoog pand en dat staat er nog omdat de volvo niet weg wil. Bouw alles vol naast de volvo en ruim alle andere oude troep op en nutteloze grasvelden.
    Schoonhoven noord is het voorbeeld van een heel slecht industrieterrein.
    De sporthal ook afbreken konden ze snel maar nu het opbouwen tja dat gaat niet snel.

    De natuur bij de vlist is waarom je in Schoonhoven Noord gaat wonen, het niet er verder niet aantrekkelijk uit.

    Maak Schoonhoven Noord weer een mooi woongebied en sloop al die oude panden en maak daar een mooie woon omgeving van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief