Dit bericht is 4967 keer gelezen
LEKKERKERK – Twee jaar geleden waren er plannen om achter museumboerderij De Vrijheid een groot evenement te organiseren ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Corona gooide ook hier roet in het eten en de draaiboeken gingen de kast in.
Tot alle lichten begin dit jaar weer op groen gingen en de voorbereidingen konden worden getroffen. Een aarzeling was er toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. ‘Is het dan wel gepast om hier 75 + 2 jaar vrijheid te vieren?’, vroeg men zich af. In goed overleg met de gemeente Krimpenerwaard werd besloten het wel te doen, zij het in iets soberder vorm dan oorspronkelijk de bedoeling was.
Aan het doel is immers niets veranderd. Integendeel, door de recente gebeurtenissen elders langs de grens met Europa is dit soort aandacht alleen maar actueler geworden. Jan Ooms, eigenaar en conservator van museum De Vrijheid, omschreef zijn doelstellingen voor deze tweedaagse bijeenkomst als volgt:
Het vergroten van het besef dat 77 jaar na de Tweede wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van iedereen, dat is de afgelopen weken ook wel duidelijk geworden. De scholen te betrekken zodat we gesprekken met kinderen en jongeren op gang brengen over de betekenis van de Tweede wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid voor nu en voor de toekomst. De Verhalen van oorlog en vrijheid in zowel historisch als actueel perspectief te zetten door de herinneringen van veteranen die op een strijdtoneel actief waren op te halen en door te vertellen. Het herdenken en vieren versterken door nieuwe tradities te stimuleren, passend bij de tijd.
In de weilanden achter de boerderij verrijst gedurende twee dagen een ‘levend museum’ waar de deelnemers laten zien hoe het er in die roerige periode tussen 1940 en 1945 aan toe ging. Twee dagen lang strijken groepen Duitse en Geallieerde ‘militairen’ neer in de polder, die demonstreren hoe zij destijds aan het front trachtten te overleven. Gekleed in historische kostuums bivakkeren zij in tenten uit die tijd, tonen zij hoe zij aten, sliepen, zichzelf beschermden en hoe zij met hun collega’s in andere eenheden contact onderhielden. Als de pelotons van beide zijden elkaar ontmoeten zou het zo maar eens tot een nagespeelde confrontatie kunnen leiden!
Om het decor compleet te maken worden op het terrein aan beide zijden legervoertuigen neergezet die na de oorlog in Nederland zijn achtergebleven en door liefhebbers worden onderhouden en gekoesterd. Kinderen krijgen de gelegenheid een ritje mee te maken.
De Verzetsgroep Krimpenerwaard heeft toegezegd na te spelen hoe de wapendroppings in de Krimpenerwaard verliepen. Geallieerde vliegtuigen gooiden tegen het einde van de oorlog kisten met wapens af in de polder van de Krimpenerwaard. Die moesten door verzetsmensen worden opgepikt en ongezien naar een verzamelpunt worden gebracht. Daarvoor werden onder meer schouwen ingezet met daarop melkbussen waarin de pistolen en geweren werden verborgen.
Op de tweede dag staat ten slotte een herdenkingsvlucht boven de Krimpenerwaard op het programma. Historische vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog zullen enige tijd rondcirkelen boven de polder ter nagedachtenis aan hen die vielen.
Uiteraard is het oorlogsmuseum zelf ook te bezoeken. Daar is een grote collectie gebruiksvoorwerpen afkomstig uit de oorlog te bekijken.
Voor de eerste dag van het evenement, vrijdag 13 mei zijn alle scholen in de Krimpenerwaard uitgenodigd. Op zaterdag 14 mei tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom aan de Opperduit 14. De toegangsprijs bedraagt 10 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis). Parkeren op de smalle Lekdijk kan niet, dus worden automobilisten verwezen naar het terrein van de Firma Kruiswijk, Handelsweg 5 in Bergambacht. Vandaar rijden pendelbussen naar de locatie.
Dit bericht is 4967 keer gelezen
Recente reacties