Archieven

Dit bericht is 949 keer gelezen

BERGAMBACHT- Het Amadeushuis in Bergambacht is een participatiekoor gestart. Dat is een gewoon koor waar mensen mét en zónder dementie samen zingen. “Muziek geeft kleur en sfeer aan de dag en draagt bij aan herkenning en voorspelbaarheid. Daarom is muziek een belangrijk instrument in het Amadeushuis.”

Wie de diagnose dementie krijgt, ervaart al snel dat meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is. Niet omdat men niets meer kán, maar omdat vaak de juiste ondersteuning ontbreekt. In het Participatiekoor Bergambacht is dat anders. Eén derde van het koor bestaat uit mensen met dementie en twee derde van het koor zijn mantelzangers. “De mantelzangers ondersteunen de deelnemers met dementie”, legt Jolanda Muis, directeur Amadeushuis, uit.

Aan animo is er in ieder geval geen gebrek in Bergambacht. “We hebben een oproep gedaan om mee te zingen in het koor en daar hebben we veel reacties op gekregen. In het begin dachten we even dat het koor wel erg groot werd, maar we vinden het nu echt een mooi aantal. Het is gewoon heel leuk om te doen”, vervolgt Muis.

Oprichting
Het idee voor het participatiekoor in Bergambacht begon een jaar geleden. “Ik zat op de bank en ik keek NPO1 en daar zag ik Erik Zwiers. Hij is de oprichter van het Participatiekoor. Toen ik dat zag dacht ik dat is leuk en heb ik hem gelijk de volgende dag gebeld.”

“Twee weken daarna ben ik met de dirigent naar Haarlem afgereisd en zijn we met hem in gesprek gegaan. Toen heeft het nog een jaartje geduurd en nu zijn we met een soort ‘pop-up’ Participatiekoor begonnen hier in Bergambacht”, aldus Muis.

Tekst gaat verder onder foto

Onder leiding van dirigent en muzikant Henny Brink is het Participatiekoor Bergambacht op 6 maart gestart in het Amadeushuis in Bergambacht met een gevarieerd programma. Onder de titel ‘Thank you for the music!’ zijn de koorzangers bezig met bekende passages uit de Matthäus Passion van Bach en diverse hits uit de lichte muziek, waaronder nummers van ABBA en Simon & Garfunkel.

“Er wordt hard gewerkt”, vertelt dirigent Brink. “Het is muziek waar veel diepgang inzit. Men noemt het wel eens zware muziek, maar eigenlijk is het muziek met veel diepgang. Dat is wat de Matthäus Passion ook met de mensen doet. Het is zichtbaar en hoorbaar.”

“Veel van onze bewoners die meedoen aan het participatiekoor die hebben in het verleden deelgenomen aan een koor met onder andere klassieke muzieksoorten zoals de Matthäus Passion”, vervolgt Brink. “Het bijzondere van zingen in een proces van dementie is dat er een deel van de hersenen aangesproken wordt die anders werkt dan de spraak. Op het moment dat in het proces van dementie de spraak afneemt, blijft de zang vaak in takt. Dat is de reden waarom we onder andere kunnen kiezen voor deze muziek.”

Tekst gaat verder onder foto

Volgens Brink werkt muziek verzachtend. “Het proces van dementie is vaak grillig. Je verliest de grip op zaken die je voorheen makkelijk uitvoerde. Muziek zorgt voor een verbindende factor tussen mensen. Daar hoef je geen ziektebeeld voor te hebben. Muziek verbindt, het is emotie, beleving en het verzacht de omstandigheden. Dat vind ik buitengewoon prachtig om te mogen delen en uit te wisselen met onder andere de bewoners. Het geeft mij voldoening”, aldus Brink.

Het uiteindelijke doel van het koor is ook om plezier te hebben, vindt Muis. “Ook willen we hiermee laten zien dat heel veel dingen wel nog kunnen. Muziek is best een makkelijke ingang, waarbij je met elkaar in contact kan komen. Als je ook kijkt naar de hersenen dan is muziek een deel wat best goed en lang blijft functioneren. Dat kan je gewoon nog steeds oefenen. Muziek verbindt dus dat vinden we ook leuk om te doen.”

Concert
Op woensdagavond 3 april verzorgt het Participatiekoor Bergambacht in de Grote of St. Laurentiuskerk (Kerksingel 2 in Bergambacht) een concert, begeleid door het Holland Symfonie Orkest. Kom genieten van een bijzondere muzikale avond en maak kennis met het Participatiekoor Bergambacht.

Inloop is vanaf 19.00 uur. Aanvang concert: 19.30 uur. De toegangsprijs is 5,00 euro. De voorverkoop start op 1 maart via deze website. Op de avond van het concert zijn er ook kaarten te koop bij de entree van de kerk.

Bekijk de hele reportage met interviews via de video in het artikel

Dit bericht is 949 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief