Archieven

Dit bericht is 980 keer gelezen

BERGAMBACHT- Vier kampioensteams en drie keer tweede. Het seizoen van badmintonclub (BC) Blue Sky is er een om nooit meer te vergeten. “Het is misschien wel het beste seizoen ooit”, zegt Ingrid van Zoest, trainer en coach bij BC Blue Sky.

“Dit is een investering van jaren. Dat is mijn verklaring voor het succes”, vertelt Van Zoest in het tv-programma De Waard aan Tafel. “Begin 2000 hebben we een hele slechte periode gehad. We hadden zelf kinderen en gingen even wat anders doen. Toen ging de club bijna ter zielen.”

“Toen hebben wij, mijn echtgenoot en ik, de draad weer opgepakt. Na een investering van tien jaar zie je nu het succes en dat betaald zich uit in meerdere kampioenschappen. Dat komt doormiddel van de manier waarop we de trainingen opbouwen en we de jeugd stimuleren,”

‘Fantastische sport’
Maar wat is er nu zo leuk aan badminton? Volgens Manouk van Vliet, coach bij BC Blue Sky is het spelletje gewoon fantastisch. “Het voordeel van badminton is dat het binnen is. Dat betekent dat je met ieder weertype, of het nu hagelt, sneeuwt of koud is, lekker binnen kan sporten.”

“Niet alleen dat is fijn, maar het spelletje is ook fantastisch. Het tactische spel. Je conditie is belangrijk, maar de tactiek is het aller belangrijkste. En zo’n gezellige club als wij zijn, daar wil je gewoon bij”, zegt Van Vliet enthousiast. Zelf speelt ze al haar hele leven badminton. “Ja het is echt met de paplepen ingegoten. Mijn vader heeft altijd gebadmintond en bij ons thuis ging ook iedereen op deze sport.”

Tekst gaat verder onder foto

Leren verliezen
“Badminton is een van de moeilijkste sporten om te leren, zeker voor jonge kinderen”, zegt Van Zoest. “Ga maar eens zelf staan en laat je hand met je racket erin naast je hangen. Dan komt de bovenkant van je racket tot je enkels. Laat een kind van zes dat ook doen en die breekt z’n nek over het racket. Dus het is ontzettend moeilijk om jonge kinderen te leren badmintonnen.”

Het gaat niet alleen om talent hebben bij badminton. “Talent is meer dan alleen heel goed tegen een shuttle aan kunnen slaan. Het is een tactische sport, je moet wel echt intelligentie hebben in het veld”, vervolgt Van Zoest. “Ik zeg altijd: je moet eerst leren badmintonnen, dus gewoon overslaan. Dan moet je leren verliezen, want dat is heel moeilijk voor veel kinderen. En daarna ga je winnen, dat is hoe wij het opbouwen.”

Volgend seizoen
Van Zoest denkt niet dat volgend seizoen net zo succesvol wordt. “Tuurlijk willen we dit vasthouden voor volgend seizoen, maar wel met de aanname dat het minder succesvol wordt. Ik verwacht niet weer vier kampioensteams te hebben. Je gaat hoger spelen als je kampioen bent geworden en er gaan ook nog twee jeugdteams door naar de senioren”, legt Van Zoest uit.

“Daar ligt nu veel meer de uitdaging om het ook leuk te houden. Je gaat van een seizoen van heel veel winnen tegen leeftijdsgenoten. Naar nu waarschijnlijk een seizoen met heel veel verliezen tegen hele oude knarren soms. Dat is lastig en frustrerend.”

Toch wordt er plezierig uitgekeken naar een nieuw seizoen. “Ik denk dat de kracht van ons zit in de gezelligheid voorop zetten. De sportieve prestatie vinden we absoluut belangrijk, maar het gaat erom dat je jezelf verbetert”, aldus Van Zoest.

Bekijk het hele interview terug via de video bovenaan het artikel of via ons YouTube-kanaal.

Dit bericht is 980 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief