Archieven

Dit bericht is 2956 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een mijlpaal om niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Bakkerij Kok bestaat honderd jaar en viert het feest samen met klanten en personeel. Zaterdag 28 januari is er open dag in de bakkerij.

Het verhaal begint met opa Henk Kok die in 1922 startte aan de Haven 3. “Zeven jaar later zijn ze vanwege ruimtegebrek verhuisd naar het huidige pand aan de Haven 57”, vertelt kleinzoon en huidige bakker Jan-Hendrik Kok (53). “Mijn vader Henk heeft samen met zijn broers Adriaan en Piet begin jaren zestig de bakkerij overgenomen. Een paar jaar later is oom Piet uit de zaak gestapt.”

In die tijd was het heel gewoon dat de bakker ’s middags de ronde deed om het brood ‘uit te venten’. “Dan kwam het voor dat de klant vroeg om bijvoorbeeld even te helpen een gordijn op te hangen. Die tijd en dat stuk gemoedelijkheid komt niet meer terug.”

Tekst gaat verder onder de foto

Overname
Al vanaf jongs af aan is het duidelijk dat Jan-Hendrik de beoogde opvolger is. Direct na de bakkersopleiding start hij als broodbakker. Vanwege gezondheidsproblemen moet zijn vader een stap terugdoen. In 1995 neemt hij, samen met zijn vrouw Sonja, de bakkerij over van zijn vader en oom Adriaan. “De overname betekende nogal wat veranderingen. Oude machines zijn vervangen en nieuwe aangeschaft om zo min mogelijk handwerk te doen”, blikt Kok terug.

Wel zijn de ambachtelijkheid en recepten vrijwel identiek gebleven. “De gevulde koeken van nu smaken hetzelfde als die mijn vader maakte”, lacht hij.

Keuze
Sinds enkele jaren is de samenwerking gevonden met de supermarkten. De keuze in broodsoorten is enorm toegenomen. Volgens de bakker is het vooral desembrood wat  nu ‘hot’ is. “Dat is brood waar minder gist in zit. In plaats van drie uur rijzen heb je daar acht tot negen uur voor nodig.”

Steun
Personeelstekort en stijgende energieprijzen zijn zorgen die niet aan bakker Kok voorbij gaan. Zelf merkt Jan-Hendrik dat de lange werkdagen steeds moeilijker worden. Zeven dagen per week werken is niet vol te houden. Daarom is de zaak sinds afgelopen zomer op de maandag gesloten. Grote steun heeft hij aan zijn vrouw Sonja. “Zonder haar had ik niet gered.”

Zaterdag 28 januari is het open dag in de bakkerij met demonstraties van diverse brood- en banketproducten. Van 10.00 tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom.

Jan-Hendrik en Sonja Kok

Henk Kok (vader van Jan-Hendrik) op de bakfiets

Dit bericht is 2956 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief