Archieven

Dit bericht is 1223 keer gelezen

SCHOONHOVEN – De strijd voor behoud van de schilderijen van de gebroeders Van der Kop is achter de rug. Het beheer is door de gemeente Krimpenerwaard overgedragen aan de Stichting Cultureel Erfgoed Schoonhoven. Hans Fokker, namens de Historische Vereniging, is tevreden over de goede afloop.

Twaalf jaar geleden was Fokker op het spoor gekomen van deze schilderijen. “Ik werd gevraagd om mee te schrijven voor het tijdschrift ‘Het leven in Schoonhoven’. Voor de editie cultuur attendeerde Ad de Vaal mij op het bestaan daarvan”, legt Hans uit. “Het leek mij een mooi verhaal om verder uit te werken.” Na contact met de gemeente mocht hij onderzoek doen op de zolder van het Stadhuis. Daar trof hij tussen allerlei rommel de schilderijen en tekeningen aan van de gebroeders Ad en Han van der Kop. “Het was een wonder dat ik het nog in redelijke staat aantrof. Wisselende temperaturen en een dikke laag stof erop. Ik wilde daarom een lans breken om meer te doen met deze collectie.”

Tekst gaat verder onder de foto

Creatie Han van der Kop

Wat is het verhaal hierachter?
De schilderijen en tekeningen zijn in de vorige eeuw gemaakt door de twee Schoonhovense broers Ad en Han van der Kop. Beiden was het tekentalent gegeven, Han daarin duidelijk het bekwaamst. In 1931 heeft hij de prestigieuze prijs ‘Prix de Rome’ ontvangen. Drie jaar later pleegt de meester zelfmoord. Zijn broer Ad is begin jaren zestig omgekomen bij een ongeluk. Nagenoeg alle werken kwamen in het bezit van hun zus Johanna, op dat moment de enige erfgename. Zij stelde voor om de collectie in beheer te geven aan de toenmalige gemeente Schoonhoven. Na aanvankelijk een goede start met exposities kwam de klad erin. Het erfgoed belandde op de zolder van het Stadhuis en raakte in de vergetelheid.

Erfgenamen
Gesprekken tussen Hans en de gemeente voor behoud van de collectie liepen op niets uit. De gemeente zat duidelijk met de kwestie in de maag. Uiteindelijk is het besluit genomen om de verzameling af te stoten. Vanwege het niet nakomen van de gemaakte afspraken, geldt een procedure vanwege mogelijke wettige erfgenamen. Ad, Han en Johanna zijn kinderloos gestorven. Tot grote verbazing van Hans zijn twee dames op leeftijd achterhaald. Dit betreft twee zussen in een verre familielijn die aanspraak kunnen maken op de erfenis.

Volgende stap
In goed overleg met alle partijen is de verzameling overgedragen aan de Historische Vereniging Schoonhoven met een onderlinge bruikleenafspraak. Daarmee blijft de collectie compleet en is voor de gemeente een last van de schouders gevallen. De werken zijn ondergebracht in een stichting voor behoud cultureel erfgoed. De collectie is voorlopig veilig opgeslagen in een depot in Den Haag. Nu kan de volgende stap gezet worden: de collectie een definitief onderkomen geven.

Hans Fokker was afgelopen zaterdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur te gast op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist. Alle informatie over de collectie van Van der Kop is te lezen op www.collectievanderkop.nl.

Creatie Ad van der Kop

Dit bericht is 1223 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief