Archieven

Dit bericht is 4259 keer gelezen

CABAUW- Een maand lang staat schrijver Herman de Man centraal in onze streek. Hij schreef onder andere de roman ‘Het wassende water’. In 1985 is dit verhaal verfilmd voor de NCRV. Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 88 was indertijd een echte filmset. Komende twee weekenden is er open huis om de tijd van toen opnieuw te beleven.

“Het initiatief om mee te doen met de maand van Herman de Man sprak mij wel aan”, vertelt Jan Kromwijk (67) rustig zittend aan de picknicktafel achter de boerderij. “Eigenlijk weet ik niet zoveel van deze man en heb ook geen boeken van hem gelezen. Ik ben erachter gekomen dat zijn verhalen gaan over de Krimpener- en Lopikerwaard. Het is leuk dat hij, hoe dat toen was, het op zijn manier heeft vastgelegd.” In het weekend van 10 en 17 juli zijn belangstellenden van harte welkom om een indruk te krijgen van dat tijdsbeeld.

Filmopnamen
In het gesprek komt duidelijk naar voren dat Jan goede herinneringen koestert aan de periode dat de filmopnamen plaatsvonden. Het was een mooie, indrukwekkende periode. De binding met de crew was heel goed. Onze boerderij was de plaats waar Gieljan en Aaigie kwamen te wonen in de serie.” Bijna duizend pagina’s aan script is in zijn bezit. Plaatselijke inwoners speelden mee als figuranten. Indertijd zijn relatief veel foto’s gemaakt die een goed beeld geven hoe de opnamen verliepen.

Welkom
Bezoekers zijn komende twee weekenden tussen 12.00 en 16.00 uur welkom bij de familie Kromwijk. Er zijn veel foto’s te zien, continue draait een film met een terugblik over de serie en is de achterdeel geopend. Daar ga je terug in de tijd met een verzameling van oude artikelen, gebruiksvoorwerpen, potten en pannen enzovoort. Het doet direct denken aan ‘Stiefbeen en zoon’ maar dan geordend en overzichtelijk. Daarbij geeft Jan zijn vrouw Diny alle complimenten. Zij zorgt dat in de ruimte alles schoon en stofvrij is. Wie een kijkje neemt in dit gedeelte van de boerderij, weet dat dit geen eenvoudige klus is.

Fietsroutes
In de regio zijn vijf fietsroutes uitgezet om locaties te bezoeken die zich aangemeld hebben voor de ‘Herman de Man maand’. Kromwijk voorziet veel belangstelling daarvoor, zeker als het weer goed is. Samen met zijn vrouw Diny hebben ze het er maar druk mee. Ook op het moment van het gesprek. Alle hooiberghutten zijn net schoon en klaargemaakt voor een bezoek van veertien dames uit Noord-Holland.

Gasten ontvangen en laten zien hoe het leven is en was op de boerderij. Dat is wat Diny en Jan graag doen en hopelijk nog vele jaren.

Dit bericht is 4259 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief