Archieven

Dit bericht is 1993 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – In de Nederlandse en internationale pers heeft de aardbeving die de Molukken eind september trof nauwelijks aandacht gekregen. Op 26 september was de eerste beving in een lange reeks die in de vorm van naschokken tot op de dag van vandaag voortduurt. Het gevaar voor nieuwe schokken en zelfs tsunami’s dreigt nog altijd.

Net als veel medebewoners in de Molukse gemeenschap in Krimpen heeft Evelin Hiariej veel familieleden en vrienden die op één van de eilanden in de Molukse Zee wonen. Van hen en van mensen die er inmiddels zijn geweest hoort ze dagelijks hoe ernstig de situatie is. “Er zijn tientallen doden te betreuren en veel mensen zijn dakloos geworden”, vertelt ze. “Sommigen omdat zij uit angst voor een tsunami naar hoger gelegen delen zijn gevlucht, anderen omdat zij hun huis door het natuurgeweld hebben moeten verlaten.”

Naar schatting zijn 170.000 bewoners van verschillende eilanden huis en haard kwijtgeraakt. Minstens zo rampzalig is dat de oogsten grotendeels zijn mislukt, voedsel daardoor schaars wordt en de prijzen voor levensonderhoud in snel tempo stijgen. “Veel mensen slagen er nauwelijks nog in rond te komen”, zegt ze aangedaan.

Tijd voor actie vinden Evelin en andere bewoners in Krimpen aan den IJssel. Net als in Molukse gemeenschappen in andere gemeenten in Nederland trouwens. “We zijn begonnen geld in te zamelen dat rechtstreeks naar hulporganisaties in het getroffen gebied gaat.”

In Krimpen gebeurt dat onder meer door met enige regelmaat Molukse maaltijden te bereiden in het wijkgebouw van de Stichting UMAM aan de Meerkoetstraat. Op woensdag 11 december kunnen er weer nasi, bami, saté en loempia worden besteld en afgehaald.

“Maar eerst de benefietavond op zaterdag 30 november”, belooft Evelin. Die vindt plaats in de aula van het Krimpenerwaard College aan de Groene Wetering en belooft een groot spektakel te worden.

Om een actueel beeld te geven van de situatie worden tussen 16.30 en 18.00 uur films en foto’s vertoond, toegelicht door de makers die tijdens de beving op één van de eilanden waren of er nadien nog zijn geweest. Onder hen vader Peter en zoon Ties Veerman, die aan de hand van eigen fotomateriaal indrukwekkende beelden zullen laten zien.

Tussen 18.00 en 19.30 uur wordt een Molukse maaltijd geserveerd waarvoor de voorbereidingen in de keuken van Stichting UMAM nu al zijn begonnen. De toegang tot de hele benefietavond is vrij, maar wie wil aanschuiven voor het diner moet vooraf reserveren en betaalt tien Euro per persoon. Reserveren kan via tjaridana@gmail.com, 06-40515848 of 06-18021108.

Vanaf 19.30 tot 23.00 uur is er live muziek door (Moluks/Indische) bands zoals Mala XS, Kiss the Groove, Jusagroove, Culturegroup Tifa Buni en Groove Xperience. Om deze avond mogelijk te maken wordt verder medewerking verleend door de gemeente Krimpen aan den IJssel en diverse sponsoren. Zoals gezegd, de toegang is vrij, maar Evelin en haar medeorganisatoren hopen natuurlijk wel dat alle bezoekers een flinke duit in de collectebus zullen doen. “Het is ten slotte een benefietavond en we willen zoveel mogelijk ophalen om de hulpverleners op de Molukken financieel te kunnen steunen.”

Dit bericht is 1993 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief