Archieven

Dit bericht is 878 keer gelezen

Het is bekend dat de VS een van de strengste inreiscontroles ter wereld heeft, maar welke gegevens moeten bij aankomst worden verstrekt? Een hoop persoonlijke informatie wordt verzameld via het verplichte visum of ESTA dat voor vertrek moet worden aangevraagd. Bij aankomst wordt ook een foto van alle reizigers genomen.

 

ESTA of visum voor de VS

Iedereen die de VS wil binnenkomen, moet voor vertrek een reisvergunning aanvragen. Men kan een fysiek visum aanvragen, maar dit is een kostbaar en tijdrovend proces. Omdat Nederland en de meeste landen in het Schengengebied zijn aangesloten bij het visumvrijstellingsprogramma van de VS, kan de reisvergunning ook worden aangevraagd via een ESTA-formulier. Het formulier kan binnen een paar minuten online worden ingevuld en vergemakkelijkt de toegang tot de VS.

Persoonsgegevens in het ESTA-formulier

Ook al is het ESTA veel gemakkelijker aan te vragen dan het fysieke visum, toch moet ook hier een lange lijst van persoonlijke gegevens worden verstrekt. Naast contactgegevens, paspoortgegevens en enige informatie over reisplannen, die ook voor visumaanvragen voor veel andere landen vereist zijn, moeten in het ESTA-formulier ook enkele verrassend specifieke vragen worden beantwoord.

Het formulier vraagt naar de namen van de ouders, de werkgever en zelfs de socialmediaprofielen van alle reizigers. Dit is om na te gaan of de ouders geen bekende misdadigers zijn en om ervoor te zorgen dat het verblijf in de VS financieel veilig is. Het is echter onduidelijk waar de informatie op de socialmediaprofielen voor wordt geacht te worden gebruikt. Het is ook niet helemaal duidelijk wat er gebeurt als deze vraag niet naar waarheid wordt beantwoord. Tot 2020 waren dit nog facultatieve velden in het ESTA-aanvraagformulier, maar sindsdien zijn ze verplicht. Wie de VS wil binnenkomen, moet dus ruim vooraf nagaan wat er op de eigen socialemediakanalen is gedeeld.

Biometrische chip en foto’s bij binnenkomst

In de nasleep van de terroristische aanslagen rond 9/11 in de VS hebben de autoriteiten van dat land gevraagd om alle paspoorten wereldwijd uit te rusten met biometrische chips, waardoor de identiteit van alle reizigers elektronisch kan worden vastgesteld. Inmiddels zijn alle in de Europese Unie afgegeven paspoorten voorzien van een biometrische chip. Dit betekent dat het gezicht en de vingerafdrukken van alle reizigers met een paspoort digitaal kunnen worden gelezen. Om een ESTA aan te vragen, is het gebruik van een biometrisch paspoort verplicht.

Bij binnenkomst in de VS wordt van elke reiziger een foto genomen, die machinaal wordt gecontroleerd door de biometrische gegevens in het paspoort. Als de beelden niet overeenstemmen met de biometrische gegevens, zal de toegang worden geweigerd. Wanneer de computer een overeenstemming rapporteert tussen de gegevens in het paspoort, het ESTA en de gemaakte foto, wordt toegang tot de VS verleend. Het is niet duidelijk wat er met de genomen foto’s en de via het ESTA-formulier ingediende gegevens gebeurt. De Amerikaanse autoriteiten geven hierover geen informatie.

 

Dit bericht is 878 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief