Archieven

Dit bericht is 1806 keer gelezen

BERGAMBACHT- Om stil te staan bij ‘de grote brand van Bergambacht’ van honderd jaar geleden zijn er in het dorp verschillende fotopanelen geplaatst. Deze zijn vrijdag onthuld door Roel Botter, van de Historische Vereniging Bergambacht, in het bijzijn van burgemeester Roel Cazemier. 

“De fotopanelen vertellen het verhaal van de brand die  op maandag 3 oktober 1921 plaats heeft gevonden. Vijftien huizen zijn in vlammen opgegaan, waardoor 21 gezinnen dakloos werden. Als door een wonder vielen er die dag geen doden en gewonden”, vertelt Roel Botter tegen RTV Krimpenerwaard.

Naast de fotopanelen is er ook een boekje  gemaakt door Botter met oude foto’s en het hele verhaal over de brand van 1921.

Ontstaan van de brand
“Het treintje dat van Schoonhoven via Bergambacht naar Gouda reed stopte die morgen rond half tien bij station Bergambacht”, zegt Botter over het ontstaan van de brand. “Het was helder weer en al lange tijd erg droog. De wind waaide stormachtig uit het zuidwesten.”

“Vonken uit de schoorsteen van het ‘puffertje,’ zoals de locomotief ook wel werd genoemd, kwamen op het dak van een schuur van boer Buijssen terecht. De boerderij van Buijssen stond aan wat nu de Parallelweg is, ter hoogte van het eind van de westelijke bebouwing.” De rest is te zien op de fotopanelen.

Herdenken 100 jaar
Zaterdag 9 oktober staat in het teken van wat in de volksmond de Grote Brand van Bergambacht is gaan heten. Gemeente Krimpenerwaard, Brandweer Bergambacht,  Historische Verenging Bergambacht en de Winkelhof trekken samen op.

Om 11.00 en 13.30 uur rijdt een grote stoet historische brandweerwagens door Bergambacht. Tussendoor zijn ze te bewonderen op het Marktplein/ Pleinstraat. Ook op scholen wordt aandacht besteed aan de brand.

Lespakket op scholen
Brandweer Bergambacht heeft, samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden, een lespakket samengesteld voor de basisscholen. De lessen worden gegeven door de mannen van de vrijwillige brandweer Bergambacht. Via de scholen doen kinderen mee aan het maken van een grote spandoeken.

En voor de jongere kinderen is er een kleurwedstrijd. Deze kleurplaten kunnen 9 oktober ingeleverd worden bij de kraam op het Nederburghplein. De Winkelhof organiseert deze dag een fotopuzzel- wandeling langs de fotopanelen. Als beloning krijgen deelnemers aan het eind een kopje koffie op het Nederburghplein. De Historische Vereniging toont in de bibliotheek een foto-overzicht en oude krantenberichten en documenten.

Dit bericht is 1806 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief