Archieven

Dit bericht is 1885 keer gelezen

STOLWIJK – ‘Totaal overdonderd’, dat is kort samengevat hoe Gijs Bol (64) zich voelde tijdens de afgelopen jaarvergadering van de Oranjevereniging. Voordat de lintjesregen voor Koningsdag neerdaalt, is hij al in het bezit van een Koninklijke onderscheiding. 

Als secretaris nam hij tijdens de jaarvergadering nietsvermoedend afscheid. “Na 26 jaar vond ik het tijd om het stokje over te dragen”, vertelt Gijs wanneer hij terugblikt op de voor hem bijzondere avond. Samen met oud-bestuursleden Wim Burger en Arie Noordergraaf is hij in het zonnetje gezet voor jarenlange, tomeloze inzet. Naast het erelidmaatschap is hij gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zijn dochter was net een paar dagen daarvoor bevallen, een vierde kleinkind voor Gijs en zijn vrouw Adje. “Gelukkig kon ze er bij zijn.”

Mee in veranderingen
Op aangeven van zijn neef Piet Verburg is hij in het bestuur gekomen. “Ik was net klaar met het zelf bouwen van onze woning aan de Tentweg”, geeft hij aan.  “Met z’n allen hebben we de schouders eronder gezet en de vereniging groter gemaakt. Ook buiten Koningsdag organiseren we activiteiten om zo een echte dorpsvereniging te zijn. Er worden fiets- en wandeltochten uitgezet en we geven ondersteuning bij andere festiviteiten.” Bol ziet de toekomst van de Oranjevereniging niet somber in. “Voorwaarde is dat je mee gaat in de veranderingen van tijd.”

Sigaren en jenever
Gijs is geboren aan de Goudseweg ‘tussen de sigaren en de jenever’, zo hij zelf benoemt. Zijn ouders hadden een sigarenzaak, naast café De Gouden Leeuw. Zelf heeft hij overigens nog nooit gerookt. Zijn moeder Dirkje leeft nog. Jarenlang was ze actief bij de Historische Vereniging, het Groene Kruis en organiseerde bejaardenreizen. Gijs studeerde elektronica en is reeds jarenlang werkzaam bij het bedrijf Sibelco in Geertruidenberg. Daar worden onder andere basispoeders gemaakt voor verf, glas en kleuringsproducten. Als voorbeeld noemt Gijs de kleur van steen of dakpannen. “Dat wordt allemaal gekleurd met minerale stoffen die daar worden gemaakt.”

Feestavonden
Zijn eerste wapenfeit in een bestuursfunctie was bij de PJG Stolwijk. Als zestienjarige rolde hij in de functie als secretaris bij deze plattelandsjongeren groep. Met dank aan zijn oud buurjongen Jaap Uittenbogaard die hem vroeg erbij te komen. Vol genoegen denkt Gijs terug aan feestavonden met onder andere Lee Towers in de Polderkamer. “We gingen overal naar toe. Met veertig man in een bus van Gijs Zijderlaan naar Amsterdam. Dat is nu niet meer te betalen, maar toen kon dat nog”, lacht hij.

Het Kwartier, zwembad Ons Polderbad, Cabaretgroep Stolks Struif: overal heeft de enthousiaste vrijwilliger zijn sporen nagelaten. Nu mag hij tijdens de komende Koningsdag tussen de andere gedecoreerden plaatsnemen. “Dan hoef ik niets te regelen, op gemak kan ik koffie drinken en een gebakje eten.”

Dit bericht is 1885 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief