Dit bericht is 654 keer gelezen
Een goede buur is beter dan een verre vriend….. Deze wijze woorden komen van Koning Salomo, de zoon van Koning David en koning van het Joodse volk….
Uit cijfers blijkt dat het ‘nut en noodzaak’ van een goede buur bijdraagt aan het prettig wonen in een buurt. Daarom is er zelfs een landelijke dag van gemaakt met idee dat buurten socialer en leuker worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Maar waarom hebben we zo’n georganiseerde, landelijke dag nodig? Zijn we zo slecht in onze contacten dicht bij huis?
Druk druk druk
Soms lijkt het inderdaad of we steeds minder oog hebben voor elkaar. Je leeft je eigen leven, we hebben het druk: het gezin, het huishouden, een drukke baan, mantelzorg of andere bezigheden. En als we even niets hebben, dan heerlijk met de benen op bank en even nergens aan hoeven te denken. Nemen we nog wel de tijd om af te vragen wat er in de eigen straat speelt? En durven we onze hulp aan te bieden of zijn we bang dat het te veel tijd van ons gaat vragen of bemoeierig overkomt? Deze twee zussen geven ook eerlijk toe: wij hebben het soms ook (te) druk en weten niet zo goed wat er allemaal in de straat achter de voordeur speelt.
Het volksbuurtje van ‘vroeguh’
Deze twee zussen woonden in hun studententijd in een volksbuurtje. Zo eentje met een mix van ouderen en jongeren, met baan of werkloos, een gestructureerd leven of een ongeorganiseerde chaos… alles door elkaar. In eerste instantie leek het een beetje een onveilig buurtje. Maar daar eenmaal wonend was de sociale controle vrij groot: de buurvrouw wist precies wie er tijdens mijn afwezigheid aan de deur had gestaan, het verzorgen van de katten tijdens de vakantie was geen probleem, de luidruchtige bovenbuurman hielp de oude buurvrouw met het verzetten van haar klokken naar de wintertijd en bij mooi weer zat iedereen in de gezamenlijke tuin. Het was even wennen, maar ze vergrootten het gevoel van veiligheid en samenhorigheid doordat ze er simpelweg waren en we elkaar “kenden”. We hebben ons er nooit onveilig gevoeld.. integendeel. Fijne en warme herinneringen aan ons buurtje van toen.
Schone ramen of geverfde kozijnen.
Als je geluk hebt woon je in buurt waar mensen bereid zijn net een stapje extra te zetten en een verschil kunnen maken: het plantsoen bijhouden, een helpende hand aanbieden voor dat klusje dat je zelf niet kunt, voor je kat en planten zorgen tijdens de vakantie en waar je weet dat je kunt aanbellen als je een keer hulp nodig hebt. Buren die een verschil maken en dat op een positieve manier. Dat soort buren zijn goud waard.
Maar heb je nog weinig contact met de buren, dan is het zeker de moeite waard om het contact eens op te zoeken. Tijdens het verven van je kozijn, het wassen van je ramen of het wieden van onkruid kun je gemakkelijk en eenvoudig contact leggen met je buren.
We hoeven echt niet alles te weten van de buren en we kunnen gerust ons eigen leven blijven leiden. Maar elkaar kennen, informeren hoe het met iemand gaat of een helpende hand als dat nodig is, zorgt ervoor dat een goede buur net zoveel waard is als een verre vriend!
Dit bericht is 654 keer gelezen
Koning Salomo was geen Egyptische wijsgeer, maar de zoon van Koning David, en koning van het Joodse volk in Israel.
Dank Roel.