Archieven

Dit bericht is 2303 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK- Op 10 september is het ook Open Monumentendag in Krimpen aan de Lek. De Historische Vereniging Crempene is dan op twee locaties aanwezig. Zo is het mogelijk om een kijkje te nemen in de voormalige Motorenfabriek Bolnes en in het complex van de watertoren. 

De voormalige Motorenfabriek Bolnes is een voorbeeld van industrieel erfgoed, met een bijzondere loods. Het is het oudste gebouw in Nederland waarin een ijzeren prefab constructie is toegepast die afkomstig is van een fabriek waarin vroeger Zeppelins werden gebouwd. De constructies van dit soort Duitse fabriekshallen werden na de Eerste Wereldoorlog door de Fransen en Belgen in beslag genomen als schadeloosstelling voor het oorlogsgeweld.

In deze bijzondere loods uit 1923 worden nu oude Bolnes scheepsmotoren gereviseerd. De motoren zijn te bezichtigen en er wordt ook uitleg gegeven. Tevens wordt er een boekenbeurs gehouden van scheepvaartboeken. Locatie: Zaag 55, open van 10 uur tot 16 uur.

Watertoren in Schuwacht
De andere locatie die deze dag te bezichtigen is, is het complex van de watertoren in Schuwacht. Het complex bestaat uit de watertoren met pompgebouw, filtergebouw, dienstwoning en hek en zijn Rijksmonumenten. Het is niet meer in gebruik.

Het is gebouwd in 1909 voor gemeenschappelijke watervoorziening in de gemeentes Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel. In 1916 trad Ouderkerk aan den IJssel ook toe en werd er daar een hulptoren gebouwd. Vanaf dat moment werd de naam: ‘waterleidingbedrijf Lek en IJssel.’ Een onderdeel van het complex, het pompgebouw wordt zaterdag 10 september opengesteld voor publiek. Hierin staan nog de originele machines en motoren en wordt er een foto-expositie gehouden over de geschiedenis van de watertoren.

Meer informatie is te vinden op de website www.openmonumentendag.nl onder Krimpen aan de Lek en op onze website www.historischeverenigingcrempene.nl

 

 

 

Dit bericht is 2303 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief