Archieven

Dit bericht is 1660 keer gelezen

LEKKERKERK – Je bent ‘pas’ 94 jaar oud en krijgt de gelegenheid je eerste boek uit te brengen. Het overkwam Nel de Bruin-Burggraaf. De bewoonster van De Breeje Hendrick zit vol met verhalen over haar leven in Lekkerkerk tot nu toe. Regelmatig weet zij medebewoners en medewerkers van het zorgcentrum te boeien met vertellingen over alles wat zij door de jaren heen heeft meegemaakt. Haar geboortedorp is ze altijd trouw gebleven.

Vooral haar belevenissen gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn haar bijgebleven en daar maakt zij haar omgeving graag deelgenoot van. “Je moet die herinneringen eens opschrijven en er een boek van maken”, kreeg ze regelmatig te horen. Dat bleek minder uitvoerbaar dan gezegd, want het hanteren van een pen of een toetsenbord gaat haar niet meer zo gemakkelijk af. Marjon Vonck, directeur van De Breeje Hendrick, schoot haar te hulp. Die stelde een medewerkster ter beschikking die de verhalen van Nel optekende en uitwerkte. “Ik ben Marjon daar nog altijd dankbaar voor.”

Het resultaat is een boekje getiteld ‘Mijn oorlogsverhalen’ waarin Nel de Bruin verslag doet van haar belevenissen gedurende de vijf jaren waarin Nederland gebukt ging onder de Duitse bezetting. “De eerste dagen waren meteen heftig”, blikt ze terug. Vanuit het oosten vlogen tientallen vliegtuigen laag over Lekkerkerk die hun bommen dropten boven het centrum van Rotterdam. Niet veel later daalden rook en roetdeeltjes neer op het Lekdorp, afkomstig van de hevig brandende binnenstad.

Een ander verhaal betreft een hongertocht die de toen 17-jarige met een vriendin maakte naar het oosten van het land. Zelfgemaakte kleding ging mee om te ruilen tegen voedsel. Onderweg werden ze ondervraagd door een Duitse Ortscommandant. Dat bleek een goede; hij gaf de meisjes een Ausweis waarin hij vastlegde dat niemand hun fietsen mocht afnemen. Zo geschiedde en Nel en haar vriendin keerden veilig huiswaarts. Met etenswaren!

Afgelopen Bevrijdingsdag presenteerde Nel de Bruin haar boek in het restaurant van De Breeje Hendrick aan een vanwege corona beperkt gezelschap. Daarna ging het rap en was de eerste oplage in een mum van tijd uitverkocht. Er kwam al snel een tweede druk, die verspreid wordt onder belangstellenden en te koop is bij de receptiebalie van De Breeje Hendrick.

Dit bericht is 1660 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief