Archieven

Dit bericht is 816 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Op maandag 20 februari is het eerste exemplaar van het boek ‘Schrikkelijke gevolgen en groote verwoestingen. De runderpestepidemie van 1865 in Krimpen aan den IJssel’ uitgereikt aan burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel. Het boek omvat het artikel waarmee André Hoogendijk in 2022 de Ignatius Walvisprijs heeft gewonnen.

De uitreiking aan burgemeester Vroom vond plaats op zijn afscheidsreceptie in het gemeentehuis. Marco Oosterwijk, voorzitter van de Historische Kring Krimpen aan den IJssel, reikte het boek samen met André Hoogendijk en HKK-secretaris Thea de Mik uit aan de vertrekkend burgemeester. De Historische Kring bedankt daarbij burgemeester Vroom voor zijn warme betrokkenheid bij de Krimpense geschiedenis.

Het boek behandelt de runderpestepidemie van 1865 op het niveau van de regering, de provincie en het lokale bestuur in Krimpen. Daarbij is aandacht voor zowel de maatschappelijke als de bestuurlijke gevolgen van deze epidemie die Krimpen en het hele land zwaar heeft getroffen. Marco Oosterwijk: “Dit onderzoek heeft alle ingrediënten van een spannend verhaal: een groot boerenprotest en militairen die het vervoersverbod in Krimpen aan den IJssel handhaven met zelfs het gericht beschieten van een weigerachtige schipper…’

Walvisprijs
André Hoogendijk heeft met het artikel over de runderpest de dertiende Ignatius Walvisprijs van de Stichting Vrienden van Archief en Librije gewonnen. Voor de prijs komen in aanmerking  oorspronkelijke, nog niet gepubliceerde artikelen over de geschiedenis van het werkgebied van het Streekarchief Midden-Holland.

“Op basis van goed bronnenonderzoek geeft Hoogendijk een mooi inzicht in de bestuurlijke processen en de reacties die daarop volgden. Hij laat zien hoe de landelijke maatregelen die in 1865 werden genomen hun weerslag hadden op lokaal niveau”, zegt Yvonne Bos-Rops, juryvoorzitter van de Ignatius Walvisprijs.

Het boek is een uitgave van de Historische Kring Krimpen aan den IJssel. Het boek is te koop via de website van de vereniging en ook via onder andere de Krimpense boekhandel Brugzicht.

Dit bericht is 816 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief