Archieven

Dit bericht is 6524 keer gelezen

BERGAMBACHT – Ruud Snoek (30) heeft samen met zijn ouders en vriendin een boerderij en kaaswinkel aan de Lekdijk West in Bergambacht. Volgens het stikstofkaartje wat is uitgegeven zou hij 70% aan stikstofreductie moeten doen.

“Als dit behaald moet worden door de inkrimping van de veestapel betekend het, dat er van onze 140 melkkoeien er slechts 42 over blijven.” Het bedrijf kan op die manier niet voortbestaan dus zullen Ruud, zijn vriendin Amy en zijn ouders op zoek moeten naar ander werk en een nieuw bestaan.

Ruud zijn droom ontstond al in zijn kindertijd. Dat wat zijn ouders doen wil hij ook gaan doen als hij groot is: Boer worden. Inmiddels is Ruud volwassen zit hij samen met zijn vriendin en ouders in een maatschap en zorgen zij dagelijks voor de 140 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Met de melk van de koeien maken ze kaas die ze aan huis en aan kaashandelaren verkopen. “Sinds de coronaperiode en sinds we een bord aan de dijk gezet hebben loopt het echt storm in de winkel en vliegen de kazen de deur uit.”

Verhuizing
Het bedrijf is niet altijd zo groot geweest vertelt Ruud terwijl we in de zon aan de tuintafel zitten. “Slechts vijf jaar geleden zijn we hier aan de Lekdijk West begonnen. Daarvoor woonden we op de Benedenberg waar mijn ouders, grootouders en de generatie daarvoor een boerderij hadden.”

“Vanuit de bank werd toen gestimuleerd om te groeien als bedrijf omdat de kleine boeren geen bestaansrecht hadden. Daarnaast dreigde de melkfabriek het stalsysteem af te keuren. We kregen toen de mogelijkheid om hier aan de Lekdijk een bedrijf te starten en hebben die met beide handen aangegrepen. Alle schuren en stallen zijn toen op de groei gebouwd, want we moesten immers aan schaalvergroting doen.”

Stikstof
Ruud zag op het journaal wel beelden voorbij komen van wat de boeren aan het doen zijn qua protesten, maar bij hemzelf was het allemaal nog niet helemaal geland. Het besef was er nog niet. Totdat zijn vriendin ‘s avonds tegen hem zei dat hij nog eens goed naar het kaartje moest kijken, daarop was te zien dat hun bedrijf 70% aan stikstofreductie moest doen. En dat terwijl de meeste van de omliggende bedrijven een stikstofreductie van 47% stikstof moeten realiseren.

“Toen sloeg de emotie toe”, zegt Ruud. Dezelfde avond nog ging hij ook mee demonstreren bij het distributiecentrum. De oorzaak van de 70% is niet helemaal duidelijk maar ligt volgens Ruud aan de natuur die rondom de watercentrale ligt. “Een andere reden kan ik eerlijk gezegd niet bedenken.”

Oplossingen
Ook Ruud denkt niet een pasklare oplossing te hebben voor het probleem. Om nu te krimpen en daarnaast nog te investeren in innovatieve oplossingen ziet hij niet zitten. “De bank ziet me aankomen met het verzoek. ‘Goedemiddag ik ben Ruud Snoek en ik wil graag extra geld lenen maar ik heb wel minder inkomsten.”

Als er vanuit de overheid een pot geld zou zijn voor extra innovaties staat Ruud daar zeker voor open. “Voorlopig lijkt het alsof ze alleen maar geld uittrekken voor uitkopen en niet voor andere investeringen.”

Steun
“Het is erg fijn om te ervaren dat er vanuit de bevolking veel steun is voor ons boeren. De vlaggen die je ziet hangen, zijn vrijwel allemaal gesponsord en kostte ons helemaal niets. Daarnaast horen ze in de winkel ook van veel mensen dat ze de boeren steunen”, zegt Ruud.

Vervolgens: “Van de gemeente Krimpenerwaard heb ik ook het idee dat ze achter ons staan. Het lastige is alleen dat dit soort problemen te ver van de boeren af wordt besproken; in Den Haag of Brussel. Laat ze dit nu gewoon op lokaal niveau regelen dan komt het echt wel goed. De steun van iedereen is ook nodig want nu zijn het de boeren die aangepakt worden maar wie zijn de volgende? Wordt dat de luchtvaart of fabrieken of wil zal het zeggen?”

Toekomst
Ondanks alles durft Ruud nog wel positief naar de toekomst te kijken. “Als je dat niet doet dan word je helemaal gek en ik wil voorkomen dat mijn vriendin en kinderen straks achterblijven zonder man en vader. Het lijkt me daarnaast prachtig als wat ik hier heb opgebouwd op een dag door mijn kinderen kan worden voortgezet.”

Ruud heeft goede hoop dat het stikstofkaartje van tafel gaat. De boeren zullen blijven protesteren en actie voeren totdat er vanuit Den Haag of Brussel een ander plan op tafel komt.

Dit bericht is 6524 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Boer Ruud Snoek voelt steun: ‘Plannen worden van veraf gemaakt’

  • Men gaat dit probleem op provincie niveau bespreken
    Er zijn zeker oplossingen
    Sta open voor met elkaar in gesprek gaan
    Gebruik de plaatselijk politici als verbinding met de provinciale partijen.
    Ik steun jullie om tot oplossingen te komen
    Ik snap dat er acties zijn.
    Laat de gewone burger niet de dupe zijn en worden van jullie probleem
    Zij moeten ook kunnen leven
    De winkel is een goed initiatief
    Ik woon in Ouderkerk aan den IJssel en ga ook naar Boer Bas
    Succes

  • Ruud,ik draag net als jij ons boerenbloed rode zakdoek.met elkaar in verbinding blijven❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief