Archieven

Dit bericht is 4356 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Boeren uit de Krimpenerwaard demonstreren dinsdag 26 oktober tegen onteigening van hun land. Op verschillende rotondes in de Krimpenerwaard worden tractoren geparkeerd om aandacht te vragen voor de getroffen boeren.

“Wij staan hier om de boeren een hart onder de riem te steken”, zegt Floor de Jong, initiatiefnemer van de actie. “Maar we staan hier ook om toch de gemeentepolitiek te bewegen.”

Er moet in de Krimpenerwaard een natuurgebied komen van ongeveer 2250 hectare. Hiervoor moeten verschillende boeren wijken om van de landbouwgrond een natuurgebied te kunnen maken. “Vier jaar geleden is er in de gemeenteraad van de Krimpenerwaard besloten dat er onteigend mag worden in de toekomst, maar alleen in het uiterste geval”, zegt de Jong.

Aanspreken van gemeenteraad
De Jong: “De provincie moet tot het uiterste gaan om de boeren op een normale manier uit te kopen. In die vier jaar tijd is er één boer weggekocht. Een deel stapt over op zelfrealisatie. In dat geval gaan zij er zelf een natuurgebied van maken, maar ook dat gaat niet overal even lekker.”

“Wij willen met deze actie dus de gemeenteraad ook aanspreken, want dit is niet de afspraak die is gemaakt toen. Wij willen dat de gemeente toch nog naar de provincie toegaat om iets te doen, want de gemeente is uiteindelijk eindverantwoordelijk. Hier wordt echt niemand gelukkig van”, laat De Jong weten.

Tekst gaat verder onder de foto.

‘Manier waarop is schandalig’
Martin de Jong is een van de boeren die te horen heeft gekregen dat hij onteigent gaat worden. “Dit doet wel heel veel met je. Je weet dat het gaat komen het speelt al vijf jaar, maar nu gaat het ineens wel heel hard. De manier waarop is gewoon schandalig vind ik.”

“We hebben al zo veel geprobeerd om eruit te komen. Het voelt voor ons als eenrichtingsverkeer. Zij hebben de macht en leunen achterover en nu zeggen ze: ‘dan gaan we onteigenen en dan zien we wel wie er gelijk heeft.’ Maar dat kan voor ons grote gevolgen hebben en voor hen heeft het geen gevolgen. Zij hoeven het niet zelf te betalen”, zegt de Jong zichtbaar geëmotioneerd.

‘Veel boeren al vertrokken’
“Veel mensen hebben hier ook niet in de gaten dat in dertig jaar tijd al driekwart van de boeren is gestopt in de Krimpenerwaard”, vervolgt initiatiefnemer De Jong. “Veertig procent van de melkkoeien is al weg uit de Krimpenerwaard. Om het nog extremer te zeggen: de Krimpenerwaard was ooit een van de belangrijkste gebieden van de varkenshouderijen in Nederland.”

“Dat is nu niet meer voor te stellen. In de jaren ’50 en ’60 waren er nergens zo veel varkens als in de Krimpenerwaard. Daarnaast doet 95 procent van de boeren al aan agrarisch natuurbeheer in de Krimpenerwaard, maar blijkbaar is het dan nog niet goed”, aldus de Jong.

Reactie vanuit de gemeente
“De situatie precies is dat er heel veel boeren al zijn uitgekocht. Niet alleen boeren, maar ook burgers met een paar hectaren land. Met een aantal boeren is het nog niet gelukt en die zitten nu in de onteigeningsfase. Dat zijn er minder dan tien”, laat wethouder Jan Vente weten in een reactie tegenover RTV Krimpenerwaard.

“Hebben wij het allemaal goed gedaan? Nee natuurlijk hebben wij dingen ook anders willen doen. Er zijn dingen die beter moeten en je mag van mij ook verwachten, van het college, de stuurgroep, dat wij ons blijven inzetten om het alsnog met deze mensen eens te worden zodat wij niet bij de rechter terecht komen”, verklaart Vente.

RTV Krimpenerwaard heeft om een reactie gevraagd bij Wethouder Jan Vente over de onteigening van de boeren. Deze reactie kunt u hieronder helemaal bekijken.

Dit bericht is 4356 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Boeren voeren actie tegen onteigening grond: ‘De manier waarop is schandalig’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief