Archieven

Dit bericht is 3152 keer gelezen

Bron: Brandweer Krimpen aan de Lek

KRIMPEN AAN DE LEKDe teller staat op 300 jaar, van leren emmers naar vele brandweerwagens later, organiseert Brandweer Krimpen aan den Lek op 17 juni een open dag.  Zo’n mooi feest vieren zij natuurlijk niet alleen.

Politie, Ambulancedienst en Defensie, alles wordt uit de kast getrokken om er een mooi feest van te maken en iedereen is uitgenodigd. Het jubileum-comité bestaat uit zeven vrijwilligers van het korps Krimpen aan de Lek, waaronder Jan van de Vrie, Anouk Wassenaar en Kees Vat. Drie brandweermensen in hart en nieren blikken terug op het verleden, kijken uit naar het feest én blikken ook vooruit op de toekomst.

Jan; gepensioneerd brandweerman en historisch onderzoeker
Jan (75) begon als jongeman van 36 jaar bij het korps in 1984.  Hij heeft veel onderzoek gedaan naar het verleden van het korps en de beschermheilige van het vuur Sint Florian. Samen met zijn vrouw Ada heeft hij diverse vakantie reizen ondernomen naar landen waar St. Florian geëerd en vernoemd wordt. Hierover heeft hij diverse artikelen geschreven. Het is dan ook niet vreemd dat hij, als wandelende geheugenstick van dit korps, in het jubileum-comité zitting heeft. Heel wat archieven zijn doorgespit tijdens de bijna 25-jarige loopbaan van Jan. Daarbij stuitte hij op de oprichtingsakte van de voorloper van het korps.

Het begon allemaal met een verordening, iedereen moest een emmer in huis hebben en mee blussen.  In deze periode begon men het gezamenlijk blussen te organiseren. Op 16 juni 1723 riep schout Krijn van Holst de mensen bijeen voor een oprichtingsvergadering en daarmee werd de voorloper van het korps een feit. Tot op de dag van vandaag is daarvan nog een zichtbare herinnering te vinden in het dorp nl. de Rederij van Holsstraat, vernoemd naar Krijn.

De eerste spuit werd aangeschaft in Amsterdam bij Jan van der Heijden, schilder en uitvinder van de verbeterde brandweerspuit. Er werd geld in gezameld door de burgers en met een gift van de kerk en de Gemeente was er genoeg geld ingezameld om de rekeningen te betalen. De Hervormde Kerk speelde ook een grote rol in het geheel, naast een grote gift boden zij onderdak aan de spuit onder de kerktoren. Eenmaal per jaar werd er geoefend op Hemelvaartsdag achter de toren. Krimpen aan de Lek had eindelijk zijn eigen brandweer, paraat bij nacht en ontij. Een korps wat zelfstandig bleef tot 2010. Tegenwoordig zijn zij opgenomen in Veiligheidsregio Midden-Holland. Meer weten over de geschiedenis van het korps? Samen met H.A. van der Velde is Jan auteur van het boek “de geschiedenis van Brandweer Krimpen aan den Lek 1723-1988.

oprichtingsakte Brandweer Krimpen aan de Lek    tekst gaat verder onder de foto

Grote branden brachten veranderingen mee
Bijna iedereen herinnert zich de grote brand in “het Hemeltje” in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede. Na deze grote rampen ontwikkelden de gemeente en de brandweer zich razendsnel verder op het gebied van vergunningen, preventie en preparatie. Voormalig brandweercommandant Ton Ottink herkende onmiddellijk de meerwaarde van de kennis die Jan in huis had als bouwinspecteur. Ottink vroeg hem om (samen in teamverband) de brandveiligheid van de aanwezige panden te controleren. Ook de vergunningen werden op orde gebracht.

Daarnaast zag Jan steeds meer samenwerking tussen de korpsen ontstaan, het korps veranderde van zelfstandig naar regionaal. Dit bracht een hoop veranderingen met zich mee die hij tegenwoordig vanaf de zijlijn ziet. Vroeger tekende men de brandkranenboeken met alle belangrijke voorzieningen bij het korps zelf in. Gebieds- en stratenkennis was een onderdeel van de wekelijkse oefenavond van het korps.

De geschiedenis en het onderzoek naar St. Florian zijn de mooiste herinneringen van Jan aan zijn brandweertijd. Pas geleden verzorgde Jan zelfs een lezing over de geschiedenis van de brandweer en St. Florian bij de plaatselijke Historische Vereniging “Crempene”. 

Kees; brandweerman en automonteur
Kees Vat (28) is begonnen in 2016 en ruim vijf jaar werkzaam bij het korps. Het brandweer vak is hem letterlijk met de paplepel ingegoten. Zijn moeder heeft veertien jaar als brandweervrouw bij hetzelfde korps gediend. Naast het vrijwillig brandweerschap is hij werkzaam als automonteur bij een autobedrijf in Krimpen aan den IJssel.

Kees is behoorlijk populair bij zijn collega’s vanwege zijn kennis op het gebied van voertuigen. Op de vraag wat hij zag veranderen in de afgelopen vijf jaar vertelt Kees dat er tegenwoordig veel meer wordt gekeken naar het effect van een inzet op de brand. Dit om van te leren bij een volgende soortgelijke brand en om op een juiste en veilige manier te kunnen handelen en het vuur te bestrijden. Hierbij wordt nu nog beter gelet op de veiligheid van het brandweerpersoneel.

Als de brandkranen boeken ter sprake komen vertelt Kees dat deze op de on-board computer van de autospuit aanwezig zijn. Deze computer navigeert onder andere naar de plaats van het incident en presenteert een bereikbaarheidskaart van het object. Op deze kaart staat belangrijke informatie over de voorzieningen in en om het gebouw en het terrein. Zo’n kaart is essentieel voor een goede inzet. Ook andere zaken kunnen worden opgezocht zoals gevaarlijke stoffen en is er een crash recovery systeem voorhanden. Hiermee heeft de brandweer direct toegang tot de juiste informatie over voertuigen en kan men onder andere de auto veilig open knippen. Inmiddels is Kees aan zijn opleiding chauffeur-pompbediende begonnen. Eerst gaat hij zijn groot rijbewijs halen, daarna begint de opleiding. Hoort u in de toekomst de toeters en de bellen van de brandweer dan is de kans zeer groot dat Kees achter het stuur zit.

Anouk; bevelvoerder en brandweercentralist 
Anouk Wassenaar (35) werkt inmiddels bijna 18 jaar bij het korps Krimpen aan de Lek. Net als bij Kees Vat zat de belangstelling voor de brandweer er al vroeg in. Anouk’s vader was werkzaam bij de bedrijfsbrandweer en zo groeide haar belangstelling voor de rode wagens. Anouk is naast bevelvoerder ook werkzaam als brandweer-centralist bij de meldkamer Haaglanden en Hollands-Midden. Als bevelvoerder geeft zij leiding aan de bemanning van een tankautospuit en eventueel een aanvullend voertuig zoals een autoladder, hoogwerker of hulpverleningsvoertuig.

“Tegenwoordig heeft het korps een team rietenkap brandbestrijding”, meldt Anouk met trots. “In onze regio bestaan twee van deze teams met dit specialisme, beiden worden ingezet bij rietkap dakbranden.” Anouk is brandweervrouw vanuit haar hart, zij doet dit werk met veel plezier. Via social media promoot zij het brandweerwerk met foto’s en filmpjes. Inmiddels volgen vele inwoners van Krimpen aan de Lek en daarbuiten het wel en wee van het korps.  

Specialisme Rietenkapbrandbestrijding 
Het bestrijden van een rietkapbrand vergt veel moeite, inzet en techniek om uitbreiding te voorkomen. Waar men vroeger probeerde de belendende gebouwen te behouden is de inzet nu vooral gericht op het beperken van de branduitbreiding in het dak. 

Het team beschikt over een aanhanger, voorzien van de benodigde materialen waarmee zij veilig over het dak kunnen bewegen om bijvoorbeeld een brandsleuf te maken en te blussen. Hiermee leveren zij een grote bijdrage aan schadebeperking. Met een model laat Anouk zien hoe dat in zijn werk gaat, het is verrassend en interessant om te zien. Tijdens de open dag op 17 juni zijn zij aanwezig met dit materieel, u bent van harte uitgenodigd te komen kijken in de keuken van de brandweer.

Toekomst
De komende jaren gaat men minder en uiteindelijk geen gebruik meer maken van de ondergrondse brandkranen. Hiervoor is inmiddels de WTS 500 aangeschaft, een watertransportsysteem dat in één keer 10.000 liter (!) water kan verplaatsen. Hollands-Midden beschikt over drie van deze voertuigen.

Met de WTS (Water Transport Systeem) kan men grote hoeveelheden bluswater over grote afstanden transporteren. Het systeem wordt ingezet bij branden op een locatie waar te weinig bluswater voorhanden is. Voor het inzetten van water is men dan niet meer afhankelijk van de ondergrondse brandkraan of de on-board computer (locaties van brandkranen of open water). De Brandweer is een mooie instantie met ruimte voor innovatie en altijd in ontwikkeling.  Zij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers, zie “word Brandweer”

Waar is het feestje?!

  • 13 mei is er een optocht met historische voertuigen in samenwerking met het muziekkorps Crescendo, zij zorgen voor de vrolijke noot.
  • 16 juni de officiële datum dat het korps 300 jaar bestaat
  • 17 juni wordt er een grote open dag georganiseerd
  • 21 oktober Halloweenfeest
  • Kijk voor meer informatie op Facebook of Instagram @brandweerkrimpenaandelek Wilt u meer weten over de geschiedenis  van dit brandweerkorps? Jan van de Vrie heeft een uitgebreid artikel over de geschiedenis van de brandweer en Sint Florian geschreven. Deze wordt uitgegeven bij de Historische Vereniging Crempene voor meer informatie neem contact op met de vereniging. 

Ter gelegenheid van het 300 jarig bestaan zijn bijzondere patches gemaakt, de opbrengst uit de verkoop wordt gebruikt voor het organiseren van diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld de aanstaande open dag op 17 juni.

Stuur een mail naar brandweer.patches.krimpen@gmail.com met uw bestelling, adres en telefoonnummer, u ontvangt dan een betaalverzoek, daarna wordt de bestelling naar u verstuurd.

De patches kosten € 7,50 per stuk, exclusief verzendkosten. Er is een beperkte voorraad, dus op = op!

Dit bericht is 3152 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief