Archieven

Dit bericht is 1046 keer gelezen

HAASTRECHT- Burgemeester Pauline Bouvy-Koene heeft afgelopen woensdag een herdenkingsbord voor drie oorlogsslachtoffers onthuld op de begraafplaats in Haastrecht. Op het bord is een foto geplaatst en een korte levensgeschiedenis van Willem Adrianus Uittenbogaard (1913 – 1940), Theodorus Franciscus Verkaik (1926 – 1945) en Jan Mook (1921 – 1947).

De onthulling werd mede gedaan door de heer W.A. Uittenbogaard, zoon van Willem Uittenbogaard en de heer J. Verkaik, neef van Theo Verkaik.

Voor de onthulling benadrukte burgemeester Bouvy-Koene in een toespraak hoe belangrijk het is dat ook de jeugd weet wat er is gebeurd. Dat er wordt beseft dat wat ze nu in dit land in vrijheid kunnen doen niet vanzelfsprekend is, dat daarvoor gevochten is en dat mensen daar het leven voor hebben gelaten. Dat we daar blijvend aandacht aan blijven besteden, voor hen.

Willem Uittenbogaard
De eerste naam op het bord is van Willem Uittenbogaard. Hij was op het moment dat de Duitsers ons land binnenvielen, gemobiliseerd in het Brabantse Mill. Hij maakte deel uit van het derde Regiment Infanterie, een onderdeel van de Peel-Raamstelling. Op de eerste oorlogsdag reed bij Gennip een Duitse pantsertrein met drieëntwintig wagons ons land binnen. In die wagons zaten soldaten die waren vermomd als Nederlandse soldaten.

Ongehinderd reed de trein door naar het dorpje Zeeland. Hier werd een infanteriebataljon van ongeveer duizend Duitse manschappen afgezet. Als de trein terugrijdt hebben Nederlandse militairen versperringen op de rails geplaatst. Hierdoor ontspoorde de trein. Het kwam tot heftige gevechten. Uiteindelijk staakten de Nederlandse soldaten de strijd en gaven ze zich over.

Tekst gaat verder onder foto

Na de overgave maakte Willem, volgens een overlevende strijdmakker, een beweging, die door de vijand als weerstand werd beschouwd. Hij werd neergeschoten. Men had niet in de gaten dat Willem beschoten was. Hij zakte in elkaar, maar het leek alsof hij de veters van zijn schoenen vastmaakte. Een Duitse arts boog zich nog over hem heen. Het is vergeefs. Willem werd eerst in Mill begraven. Op 8 juli 1940 werd hij herbegraven in Haastrecht. Veel militairen waren aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen.

Theo Verkaik
Theo Verkaik werd neergeschoten toen hij probeerde te ontkomen aan de Duitsers die op 17 februari 1945 een razzia hielden in Haastrecht. De Duitsers zochten waarschijnlijk mensen die zich niet hadden gemeld voor de Arbeitseinsatz.

Theo woonde met zijn familie aan de Kleine Haven 21 in Haastrecht. Hij probeerde te vluchten via de polder en verstopte zich in de struiken langs de Bergvliet in polder Bilwijk. Vergeefs, de Duitsers vonden hem toch. Theo werd in zijn buik geschoten. Hij overlijdt op 21 januari 1945 in diaconessenhuis De Wijk in Gouda aan zijn verwondingen.

Jan Mook
De laatste persoon op het herdenkingsbord is Jan Mook. Hij is een indirect slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Op 17 januari 1947 werkte Jan als beroepssergeant bij de Nederlandse Springstoffenfabriek De Krijgsman in Muiden. Hij hield toezicht op het opruimen van zwaar oorlogsmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Dat werd naar deze fabriek gebracht om het kruit te winnen en de behuizing om te smelten.

Tekst gaat verder onder foto

Bij het uitladen van een vrachtwagen ging het mis. Twee karretjes met op scherp staande munitie botsen tegen elkaar. Hierdoor liet één van de soldaten een granaat vallen en de lading ontplofte. Zelfs een opslaggebouw waarin 500 kg kruit lag opgeslagen ging de lucht in.

Naast drie medewerkers van kruitfabriek De Krijgsman komen veertien medewerkers van de Mijn Opruiming Dienst om het leven, waaronder Jan Mook. Op woensdag 22 januari 1947 is Jan met militaire eer bijgezet in het graf van zijn zwager Willem Adrianus Uittenbogaard.

Meerdere kernen
De gemeente Krimpenerwaard hoopt dat er met het plaatsen van herdenkingsborden blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen. Eerder werden borden geplaatst op de begraafplaats in Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk en Gouderak.

Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen in de gemeente een herdenkingsbord krijgen. Om hen te eren en nooit te vergeten.

Foto’s: Janet de Graas

Dit bericht is 1046 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief