Archieven

Dit bericht is 2832 keer gelezen

AMMERSTOL- ‘Het Zonnetje’, zo zal de nieuwe supermarkt in Ammerstol gaan heten. Het logo straalt al aan de gevel. De schappen in de winkel staan klaar om de producten te ontvangen en de koffietafel pronkt achterin de zaak. De winkel lijkt zo open te kunnen, maar er rest nog een belangrijk ding: een zakelijke rekening.

De supermarkt sloot 28 januari dit jaar de deuren. De winkel werd op franchisebasis gerund door zorginstelling Gemiva. Door te hoge kosten was het niet meer haalbaar voor de zorginstelling om de deuren van de supermarkt open te houden. “Daar was heel het dorp echt ontstemd over”, vertelt Han Steenbergen, bestuurslid Coöperatie Buurtsuper Ammerstol.

“Het was niet alleen een supermarkt, maar ook een ontmoetingsplek voor de inwoners. Uiteindelijk is er ook een handtekeningenactie gestart. En daar is het mee begonnen”, vervolgt Steenbergen. Vervolgens kwam er een groep mensen bij elkaar en ontstond er een werkgroep.  “Toen zijn we echt gaan kijken of het mogelijk was om weer een winkel te openen. We hebben een bestuur gevormd en er is een projectplan gemaakt. Daarna zijn we in gesprek gegaan met verschillende partijen, zoals de gemeente Krimpenerwaard. Alles is toen gaan rollen en alle taken zijn, mede dankzij veel inwoners van Ammerstol, gedaan om tot dit punt te komen.”

Zakelijke rekening
Het enige waar nog op wordt gewacht is een zakelijke rekening bij de bank. “Dat is nu het allerbelangrijkste. Zonder zakelijke rekening kunnen we geen producten inkopen en dus niet open”, legt Steenbergen uit.  “We hebben twee fondsen waarbij geld voor ons klaarstaat, maar zij storten alleen op een zakelijke rekening.”

Voor de zakelijke rekening is 4,5 maand geleden bij de eerste bank aangeklopt en daarop wordt nog steeds gewacht. Ook bij een tweede bank ligt inmiddels een aanvraag, maar ook daarop is het nog altijd wachten. “We hebben nog voor ongeveer één maand geld. Als we over een maand geen zakelijke bankrekening, dan heb ik er wel een hard hoofd in of de supermarkt nog wel open kan.”

Tekst gaat verder onder foto

Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard 
Ondertussen staan de medewerkers al klaar om aan de slag te gaan, mocht er groen licht komen van de bank. Mario Plaisier was de afgelopen drie jaar bedrijfsleider van de supermarkt en is ook nu, na een sollicitatieronde, bedrijfsleider. “Ik ben als bedrijfsleider hier aanwezig en we doen heel veel met vrijwilligers”, vertelt Plaisier.

Daarnaast komen er ook weer mensen met een verstandelijke beperking werken in de winkel. Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard begeleid hen. “Twee van hen hebben hiervoor ook in deze supermarkt gewerkt dus dat is wel heel leuk”, laat Plaisier weten.

Service
De inwoners van Ammerstol kunnen een winkel verwachten met een minder groot assortiment dan de vorige. “Maar we proberen wel het assortiment af te stemmen op de mensen in de winkel. Heb je iets nodig wat er niet is? Geef het aan dan kijken wij of we dat bij de volgende levering kunnen regelen. Ook is het mogelijk boodschappen thuis te laten bezorgen als daar behoefte aan is”, zegt Plaisier.

Er zullen ook veel streekproducten worden toegevoegd in de winkel. “En een andere belangrijke toevoeging is de koffiehoek. Daar kan men socialiseren, maar er zullen ook bepaalde instanties langskomen. De wijkagent komt een keer per maand langs en er zullen ook allerlei demonstraties worden gegeven. Hetzij met eten, hetzij met repareren van producten. Juist die extra toevoeging is heel belangrijk voor het dorp”, aldus Plaisier.

Crowdfunding
Binnenkort wordt er een crowdfunding gestart op Facebook van buurtsuper Het Zonnetje. Daarmee steunt men de supermarkt en krijgen ze ook iets leuks voor in de winkel. Wat dat is blijft nog even een verrassing.

Ontwikkelingen rond de buurtsuper kunnen in de gaten worden houden op Facebook: Buurtsuper Het Zonnetje. Voor vragen over de buurtsuper kan er een mail worden gestuurd naar bestuur@dorpscooperatieammerstol.nl

Dit bericht is 2832 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief