Archieven

Dit bericht is 1395 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Hoe helpen we mensen met een laag inkomen? Hierover debatteerde de gemeenteraad vorige week dinsdag. Waar de coalitie vasthield aan de goedkoopste optie, stelde de oppositie de ruimhartigste variant voor. Daarmee zouden ook werkende armen kunnen deelnemen aan een sportactiviteit. De coalitie vond dit overbodig want volgens Nathalie Glastra van de VGBK die sprak namens de gehele coalitie:  ‘kun je ook langs de kant gaan kijken’.

‘Ga voor scenario 3’, luidde het amendement van de gehele oppositie. Daarmee zouden ook inwoners met een inkomen tussen 120% en 130% van het wettelijk sociaal minimum vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur 250 euro per jaar kunnen besteden.

“Dit zijn inwoners met relatief vaker gezondheidsproblemen zoals overgewicht, angst en stress. Deze problemen leiden tot een slechtere gezondheid van die inwoners. Daarom wil de oppositie hen de kans bieden om te sporten bij een vereniging. Dit is ook belangrijk voor het sociale contact: het meedoen in de gemeenschap, aldus de redenering van de oppositie.”

Oppositie scherp in debat

Sandro Kovačić (PvdA-GroenLinks) opende het debat: “Dit gaat over inwoners die ondanks een baan nauwelijks kunnen rondkomen. Zij krijgen nu geen financiële hulp. Met scenario 3 vergroten we hun bestaanszekerheid”. En “die is niet vanzelfsprekend”, stelt Annette Kouwenberg (Leefbaar Krimpenerwaard). Ton van Dorp (ChristenUnie) vulde aan dat er een ‘rare kronkel’ in het raadsvoorstel zit: “Niet het maatschappelijke beste voorstel (scenario 3) ‘een investering in preventie’, maar scenario 1 wordt door het college van B & W geadviseerd”.

Stuitende vertoning coalitie

De coalitie volgde het advies van ‘hun’ college klakkeloos. De SGP geeft feitelijk aan dat sporten voor mensen die het niet kunnen betalen ‘franje’ is en eraf kan. De VVD vult aan dat de gemeente al voldoende doet op dit vlak. CDA: “Er zijn ruime mogelijkheden om te bewegen.” Nathalie Glastra van Gemeentebelang (VGBK) benadrukt: “Als je graag contact wil met mensen bij een sportvereniging kun je ook langs de kant gaan kijken en ook het contact maken met deze mensen en je kunt er lopend naartoe gaan en heb je ook gelijk je beweging”.

Bert Vriezen (Pro Krimpenerwaard) kan niet geloven dat het CDA en VGBK zeggen: “Als je geen geld hebt voor een sportvereniging, dan vinden we dat oké. Ga maar alleen wandelen door de polder”. Johan Slöetjes (Lokaal op 1): “Ik vind het een vrij stuitende vertoning, moet ik eerlijk zeggen.” Mary-Beth Verolme-van Zoest (D66) vindt het onbegrijpelijk: “Want uit al jullie partijprogramma’s blijkt dat jullie die gezonde vitale gemeente willen.

Alle argumenten van de oppositie mochten niet baten. Het amendement werd met 17 stemmen van de coalitie verworpen.

Foto beschikbaar gesteld door Leefbaar Krimpenerwaard

 

 

 

 

 

Dit bericht is 1395 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief