Archieven

Dit bericht is 683 keer gelezen


KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Om starters op de koopwoningmarkt (waaronder jongeren) te helpen hun eerste huis te kopen wil het college van Krimpen aan den IJssel doorgaan met de Starterslening. Hiervoor wil het college de gemeenteraad vragen om 1 miljoen euro vrij te maken. De gemeenteraad vergadert hier op donderdag 27 juni over.

“Starters hebben het nog steeds hartstikke moeilijk in de huidige krappe woningmarkt, ook in Krimpen. De starterslening helpt hen bij de aankoop van hun eerste huis”, zegt wethouder Kirsten Jaarsma.

De afgelopen zes jaar verstrekte de gemeente 75 leningen. Alleen al in het afgelopen jaar ging het om een heel hoog aantal, namelijk 24.

De lening helpt starters op de moeilijke koopwoningmarkt. Zij krijgen hiermee boven op hun normale hypotheek een extra lening van de gemeente. Hierdoor kunnen zij vaak eerder een huis kopen. De lening wordt verstrekt op een marktconform rentetarief. Bijkomend voordeel is dat de starters de eerste 3 jaar de lening nog niet hoeven aflossen. De looptijd bedraagt 30 jaar.

‘Nieuwe inleg voor starters is hoognodig’
In de periode 2015 tot en met 2023 stelde de gemeenteraad in totaal 2,6 miljoen euro ter beschikking. Dit bedrag is nu bijna op. Om Startersleningen te kunnen blijven uitgeven is een nieuwe storting in het Fonds Startersleningen nodig.

Het college van B&W vraag aan de gemeenteraad 1 miljoen euro. Hiermee kunnen 25 Startersleningen met het maximale leenbedrag van 40.000 euro worden uitgegeven. Na goedkeuring van de gemeente beoordeelt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting de aanvragen en toetst de kredietwaardigheid.

In 2022 is nieuwste ‘Verordening Starterslening gemeente Krimpen aan den IJssel’ vastgesteld. De belangrijkste wijziging was de hoogte van de maximale koopsom waarop wij een starterslening verstrekken. Deze volgt nu de grens van de Nationale Hypotheek Garantie.

Dit bericht is 683 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief