Archieven

Dit bericht is 3484 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – In de gemeenteraad waren de meningen nog verdeeld maar het college van Burgemeester en Wethouders is er al uit. Er moet een nieuw gemeentehuis komen met Bergambacht als meest centrale locatie. Het college vraagt de raad om een krediet van 1,8 miljoen euro voor een definitief ontwerp opgesteld door een architect. Dit zou dan eind 2022 klaar moeten zijn, hierna is het woord aan de gemeenteraad. Als de bouw in 2023 kan aanvangen zou het nieuwe gemeentekantoor in 2025 gereed moeten zijn.

Het college geeft als groene gemeente, zo zegt wethouder Leon de Wit, de voorkeur aan circulaire (hout-skelet) bouw in plaats van het minder milieuvriendelijke beton-skeletbouw. De kosten daarvan bedragen dan 27 miljoen euro in plaats van 25 miljoen. In de raadsvergadering van 21 december kan de gemeenteraad haar oordeel over het voorstel geven.

De Wit ziet het debat van 21 december met vertrouwen tegemoet. “In het plan voor nieuwbouw komen aspecten als duurzaamheid, dienstverlening en efficiency voor onze medewerkers mooi samen”. De jaarlijkse exploitatiekosten van de vier gemeentekantoren bedragen nu 1,1 miljoen euro. “Gebleken is”, aldus De Wit, “dat bij investering in nieuwbouw de kosten eerder lager zullen uitvallen of maximaal gelijk zullen blijven”. Het krediet van 1,8 miljoen euro, waarvoor nu toestemming van de raad voor wordt gevraagd is bedoeld voor een serie van onderzoeken naar alle bouwkundige-, architectonische- en milieuaspecten die aan de orde komen of de beslissing van de raad in december nu uitvalt ten gunste van het collegevoorstel voor nieuwbouw van een gemeentehuis aan de Veerweg in Bergambacht, of dat het een keuze wordt voor renovatie van de gemeentekantoren in Lekkerkerk (foto) en Stolwijk.

Afgestoten
Bij keuze voor nieuwbouw worden de panden in Bergambacht, Lekkerkerk en Stolwijk afgestoten en komen dan beschikbaar voor woningbouw en/of maatschappelijke bestemming. Totaal kunnen er volgens De Wit zestig tot tachtig appartementen worden gerealiseerd bij de vrijkomende gebouwen. Het karakteristieke stadhuis van Schoonhoven blijft dan beschikbaar voor representatieve doeleinden. Hierbij tekent De Wit wel aan dat een belangrijk deel van het gebouw een rijksmonument is, maar dat aan de achterkant mogelijk ook nog appartementen zouden kunnen komen. De Wit stelt dat het college op basis van de huidige boekwaarde van de panden niet uitgaat van winst bij het afstoten van de panden. “Als we er iets op verdienen dan is dat meegenomen.”

Gemeenteraad geeft kaders aan
Als de panden worden gekocht door een investeerder, is dan het risico niet groot dat er eerder voor de bouw van luxe appartementen wordt gekozen dan voor woningbouw waarmee rekening wordt gehouden met de behoefte aan starterswoningen, meer doorstroming, aan betaalbare woningen dus? De Wit zegt uit te gaan van een bestemmingplan procedure naar woningbouw, daarbij heeft de gemeenteraad zeggenschap over bestemming, doelgroepen en woningtype. “Het is aan de gemeenteraad om daar de kaders voor aan te geven. Een investeerder kan meer verdienen aan duurdere woningen dan aan goedkopere, dus aan de raad de keuze welke opdracht het college meekrijgt bij de verkoop en daar hangt altijd een consequentie aan qua opbrengst”, aldus De Wit.

Steun
“Gemeente Belang Krimpenerwaard steunt het college in het plan voor een centrale en duurzame huisvesting van de gemeente, op voorwaarde dat de jaarlijkse kosten niet stijgen ten opzichte van de vier huidige gebouwen”, zegt fractievoorzitter Pascal van der Hek. “Op de locaties van de huidige kantoren zou dan herontwikkeling kunnen plaatsvinden. Dit biedt mogelijkheden voor onder andere sociale woningbouw binnen de kernen. Discussie en besluit hierover vindt plaats in de gemeenteraadsvergadering van december.” De VGBK noemt het een van de belangrijke stappen van de gemeente om de ecologische voetafdruk van de gemeente te verkleinen.

Niet juichend
Fractievoorzitter Jan Verburg van de SGP staat niet te juichen. “De SGP snapt dat een mooi duurzaam gemeentekantoor op termijn wellicht nodig en ook slagvaardiger is. Toch vinden wij het nu geen goed moment om rond de dertig miljoen te investeren. We hebben geen eigen reserves hiervoor, geld lenen is lekker goedkoop maar de lasten moeten ook op termijn gedragen worden door ons allemaal. Terwijl de gemeente al voor zoveel grote uitdagingen staat komende tijd.” Verburg noemt het verder niet echt duurzaam om de bestaande kantoren, die net voor 4,5 miljoen zijn verbouwd, van de hand te doen. Je gaat je eigen huis ook niet voor heel veel geld van het gas afhalen als je ook de keus hebt om te isoleren.”

Hij heeft een oplossing: “Zorg dus dat de bestaande kantoren minstens aan energielabel C voldoen en gebruik de komende jaren om te kijken hoeveel er blijvend thuisgewerkt gaat worden. Bouw een financiële reserve op en start een goede participatie met inwoners over wat voor Huis van de Gemeente we met elkaar willen. Betrek daar ook instanties en diensten bij die wellicht ook centraal gehuisvest willen worden.” De SGP kan zich bijna niet voorstellen dat er een raadsmeerderheid komt die snelheid belangrijker vindt dan zorgvuldigheid, zegt Verburg.

Niet bepaald duurzaam
Cees van der Graaf, fractievoorzitter van de PvdA, vindt het merkwaardig dat het college nu via de media met de raad communiceert in plaats van het plan nog eerst aan de raadscommissie voor te leggen. “Het PvdA standpunt dat het afbreken van de huidige kantoren, die onlangs ook nog eens flink zijn verbouwd, niet bepaald duurzaam is, blijft onveranderd.” Van der Graaf zegt dat hij heeft geconstateerd dat de weerstand tegen het plan voor nieuwbouw bij zijn partij alleen maar is toegenomen.

Op 21 december zal de raad worden gevraagd een besluit te nemen over keuzes en voortgang in dit belangrijke dossier voor Krimpenerwaard.

Door Frank van Suchtelen.

Dit bericht is 3484 keer gelezen

Deel dit:

4 Reacties op College Krimpenerwaard kiest voor nieuwbouw gemeentehuis in Bergambacht

  • Het is netjes de reacties van alle politieke partijen weer te geven.

  • Ik gaf al eerder aan dat nieuwbouw mijn voorkeur heeft. Belangrijk is de goede bereikbaarheid met openbaar vervoer en voldoende parkeergelegenheid .
    Indien mogelijk een bushalte voor de deur zodat iedere burger de mogelijkheid heeft
    zelfstandig het gebouw te bereiken.

  • Ik snap een ding niet er is woning nood maar daar is zo genaamd geen geld voor of geen locaties. Maar wel voor een gemeente huis . Zou U mij dat eens uit willen leggen. Stolwijk staat een prachtige locatie. En dan zeggen Bregambacht is centraal. Nou dat geloof ik niet. Als je tegen woordig naar het gemeentehuis moet moet je er zowat een dag vooruit trekken. Ik hoop dat de krimpenerwaard eens wijzer wordt.

  • Nieuwbouw blijft mijn voorkeur houden.
    Meest toekomstgericht , bereikbaar voor iedereen met openbaar en eigen vervoer.
    Niet in een dorps of stadskern, maar langs de openbare weg bij een bushalte en met voldoende parkeergelegenheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief