Archieven

Dit bericht is 707 keer gelezen

HAASTRECHT- Het water staat aan de lippen bij Gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht. Het dak van het monumentale pand uit 1872 is toe aan een grote renovatie. Die renovatie kost veel geld en dat kan maar deels gefinancierd worden uit eigen pot. Het gemaal is daarom op zoek naar mensen die een dakpan willen ‘adopteren’ en zo een bijdrage leveren aan de reparatie.

“In de praktijk betekent dit dat houtconstructies gerepareerd of vervangen dienen te worden, de pannen gedeeltelijk vernieuwd en vastgezet en dat ook de kap geïsoleerd wordt”, zo valt te lezen op de website van het Gemaal. Om geld bij elkaar te halen voor de renovatie, zullen een aantal acties worden gehouden.

Op 20 mei is de eerste. Dan zijn vrijwilligers van het Gemaal op de jaarmarkt in Haastrecht in een kraam aanwezig. Zij tonen werkende miniatuur stoommachines en laten kinderen met een vijzel water omhoog pompen én hebben een gouden dakpan bij zich. Ook is het mogelijk om een dakpan voor vijf euro te adopteren. Hiermee maakt u ook nog eens kans op een VIP-arrangement voor tien personen.

Renovatieplan 
In 2013-2014 is de inrichting van het monumentale pand compleet vernieuwd. Nu, tien jaar later, is het dak aan de beurt. “De Monumentenwacht heeft ons sterk geadviseerd het groot onderhoud aan het dak zo spoedig mogelijk op te pakken.”

De dakrenovatie is hard nodig wil het museum blijven voortbestaan. Voor het bestuur van het Gemaal was dat aanleiding om een gespecialiseerd bedrijf te vragen een plan op te stellen. “Eigenlijk is alleen een totale renovatie zinvol.”

Dit bericht is 707 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief