Archieven

Dit bericht is 1328 keer gelezen

GOUDERAK- Elf jaar geleden startte in Gouderak De Herbergier, een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met dementie. Na elf jaar wilden de verantwoordelijke zorgondernemers van het eerste uur De Herbergier overdragen. Per 1 februari was het zover en startte Vera en Dave Dongelmans als de nieuwe zorgondernemers van De Herbergier.

“Het is een Rollercoaster. We zijn hier vorige week gekomen en alles is nieuw en we zijn alles aan het uitzoeken. Maar we hebben gelukkig een fantastisch team die ons helpt en we zijn gestart met een feestweek”, vertelt Vera. “Zo zijn we de week begonnen met taart en hebben we nog meer leuke dingen gedaan. En vandaag doen we een workshop vogelvoederkopjes maken.”

Vera heeft hiervoor zeven jaar in De Herbergier in Zoetermeer gewerkt. “Daar was mijn uitdaging voltooid en daarom hebben we de stap genomen om een eigen Herbergier te starten.” Voor Dave is dit iets heel anders dan hij hiervoor heeft gedaan. “Ik kom zelf uit de bouw. Maar toen ik bij Vera in Zoetermeer in De Herbergier ging kijken dacht ik; Ja zo moet eigenlijk iedereen oud worden. Met deze zorg en aandacht. Dus ik ben er gewoon ingestapt en het avontuur aangegaan. We delen samen de visie van De Herbergier”, vult Dave aan.

Meeleven met de ouderen
Dave en Vera zijn met hun gezin verhuisd naar Gouderak en wonen nu met hun twee kinderen Sophie van bijna drie jaar en Jaimy van elf jaar in De Herbergier. Vera: “De kinderen vinden het zo leuk. Sophie roept elke ochtend: ‘mag ik naar de oude mensen?’ Dan dartelt ze daar rond en gaat ze met ze puzzelen of zingen. Op maandagochtend zit Sophie al klaar voor de gym om mee te doen met de bewoners. We draaien echt als gezin mee met de mensen hier.”

“Onze zoon Jaimy heeft zondag poffertjes gebakken voor de mensen en dan eet hij ook lekker mee. Als hij uit school komt vertelt hij wat hij gedaan heeft. We zijn eigenlijk een groot gezin. We betrekken iedereen bij de activiteiten. Mijn moeder en zusje zijn er nu ook om een workshop te geven dus die komen ook allemaal helpen”, zegt Vera.

Tekst gaat verder onder foto

De Herbergier
De Herbergier in Gouderak is een woonvoorziening voor ouderen met een vorm van dementie. “We hebben zeventien appartementen dus eigenlijk woont iedereen zelfstandig hier en wordt er zorg ingekocht met pgb. We zijn een open deuren beleid dus de deuren zijn open en iedereen kan altijd naar buiten”, legt Vera uit.

“Iedereen krijgt zorg op maat. Precies zoals ze het thuis deden, zo gaan we het hier voort zetten. We kijken niet meer naar wat ze niet kunnen, maar juist naar wat ze wel kunnen. En wat heel belangrijk is, is dat we ze mee laten draaien in de maatschappij. Dus naar de slager, boodschappen doen. We hebben een samenwerking met boerderij De Appelgaard. Zij komen hier schapen voor de deur zetten. Dus we integreren echt in de gemeenschap en vinden dat iedereen, ongeacht of je geheugenproblemen hebt, deel mag uitmaken van deze maatschappij.”

Eerste maand
Inmiddels hebben de nieuwe zorgondernemers de eerste week erop zitten. Daarnaast hebben ze ook al een maand meegedraaid met de vorige zorgondernemers. “Die maand ging goed. We moesten heel veel leren, want er komt veel op je af. Het is niet alleen de zorg voor de mensen, maar ook alles eromheen om het goed te laten draaien”, legt Dave uit.

“Je zit bijvoorbeeld met je eten, eigenlijk alles wat je voor je eigen gezin moet doen, dat moet je dan keer zeventien doen. Dat is wennen en ik vind eigenlijk dat we de eerste week goed zijn doorgekomen. We hebben ook al veel positieve reacties en dat is ook wel fijn om te horen”, aldus Dave.

Woensdag werd er een workshop vogelvoederkopjes gehouden in De Herbergier. Bekijk hiervoor en voor het volledige interview de reportage bovenin het artikel. 

Dit bericht is 1328 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief