Archieven

Dit bericht is 1004 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Vader en zoon Thalen brengen met ‘Brut!’ een expositie naar het Zilvermuseum die de zintuigen prikkelt. Het is zilver om te beleven, waar je van wilt proeven, de klank horen en naar kan blijven kijken. Gemaakt van het puurste zilver, vragen de objecten om aangeraakt te worden.

Toch zijn er heel wat hamerslagen nodig om dit relatief zachte edelmetaal de vorm aan te laten nemen van bestek, borden, kandelaars of kunstobjecten. ‘Brut!’ verrast en inspireert de bezoeker met oud, nieuw en experimenteel werk.

Zilversmeden van formaat
Rob en Jaap Thalen werken nu ruim twintig jaar in puur zilver. Voor zijn carrière in zilver begon was Rob een doorgewinterde bronsgieter. Jaap heeft een achtergrond in de architectuur. De van oorsprong Nederlandse zilversmeden zoeken in hun atelier in België de technische grenzen op van het materiaal.

Foto: Christopher Roxs

De fonkelende Frozen Morning Light van 1,5 meter hoog is daar een goed voorbeeld van. Soms maken ze uitstapjes naar andere materialen of ontwikkelen een concept verder door. Zoals de M-light van corten staal en aluminium die zij presenteerden op een kunstbeurs in Milaan en begon als de Manderin Ball.

Bijzonder werk
Rob en Jaap zijn sterk in het uitdenken en het tot leven brengen van creatieve concepten. Rob vertelt enthousiast over de zilvertafel die hij heeft ontworpen. Het schilderij ‘Dejeuner sur l’herbe’ van Manet inspireerde mij om een tafel te ontwerpen die je mee kan nemen met een compleet servies van zilver’.

De tafel is een plek waar je met elkaar momenten beleeft en die net als het schilderij van Manet weer anderen inspireert. Zo raakte een chef-kok in Amerika in de ban van de tafel en bedacht gerechten die passen bij het zilver qua smaak en textuur. Jaap herinnert zich de opdracht voor een vaas van goud nog goed. ‘Het is heel bijzonder om ook eens met goud te werken op wat groter formaat. Je merkt dan dat goud nog elastischer is.’

De expositie Brut! Van Thalen en Thalen is te zien van 13 oktober 2022 tot 5 juni 2023.

Dit bericht is 1004 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief