Archieven

Dit bericht is 1184 keer gelezen


[partnerbijdrage]

Stel je voor dat je je favoriete boek oppakt voor een avondje rustig en sereen lezen. Plots hoor je het gebabbel van je buren, rumoer uit de woonkamer, een paar honden die buiten naar elkaar blaffen, het geluid van spelende kinderen in de achtertuin. Stel je voor dat je in het centrum van Krimpenerwaard woont en je studeert voor een examen. Het examen is bijzonder moeilijk en je hebt moeite om een ​​comfortabele plek te vinden waar je je op je studie kunt concentreren, want er blijven afleidingen komen waardoor je continue je concentratie verliest. Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn dat het absoluut noodzakelijk is om een ​​plaats van volledige afzondering te vinden voor het verkrijgen van concentratie. Een afgelegen heiligdom waar je zonder zorgen of onderbrekingen in opperste concentratie kunt lezen en studeren. Een dergelijke ruimte kan verkregen worden door isolatiematerialen aan te brengen.

Wat zijn isolatiematerialen?
Isolatiematerialen zijn stoffen die helpen bij het dempen of absorberen van schokken, vocht, warmte of geluid. Soorten isolatoren zoals XPS (geëxtrudeerd polystyreen) of EPS (geëxpandeerd polystyreen) helpen hierbij omdat deze stoffen uitstekend geschikt zijn voor geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Deze geluidsisolatie technieken reflecteren en absorberen geluid en zetten het om in andere vormen van energie (met name warmte). Sommige materialen kunnen moeite hebben om geluid te absorberen, omdat ze relatief licht van gewicht zijn. Maar in combinatie met materiaal met een hogere massa zoals steenwol isolatie platen kunnen zowel XPS als EPS uitstekende geluidsisolerende materialen worden.

Geluidsisolatie en bibliotheken
Zoals iedereen weet, moeten bibliotheken volledig vrij zijn van storingen. Ze zijn een plek waar literair nederland rustig kan lezen, studeren en communiceren, weg van alle afleiding van de buitenwereld. En omdat geluidsoverlast zelfs de stilste plekken aantast, wordt de behoefte naar isolatoren groot. Bibliotheken moeten echter niet alleen de binnenkant van de buitenwereld isoleren, maar ook de geluiden in de bibliotheekzalen dempen. Alles helpt bij het absorberen van geluid; van de muren rond de bibliotheek, tot de gangen, planken, vloeren, tapijten of zelfs de gordijnen werken als geluidsisolerende middelen.

Hoe isoleer ik mijn leesruimte?
Het is verrassend eenvoudig om geluidsisolatieplaten te installeren, of het nou in jouw eigen huis, kantoor of in een ander bedrijf is, zoals een bibliotheek of een café. Je dient rekening te houden met de omgeving waarin je de isolatie gaat installeren. Als je de muur wilt verlijmen met geluidswerende platen, dan kun je deze ophangen en plakken met gespecialiseerde lijmstoffen. De isolatiematerialen zijn niet zwaar waardoor de lijm er nooit af kan slijten. Met een xps kantplank kun je bijvoorbeeld ook onder schuifdeuren en deurkozijnen isoleren en een extra geluiddemper aanbrengen.

Dit bericht is 1184 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief