Archieven

Dit bericht is 1170 keer gelezen

HAASTRECHT/ REGIO- Vanaf maandag 27 november organiseerde Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Defensie en de gemeente Oudewater een driedaagse crisisoefening met de naam ‘IJssel’.

30 militairen en 200 waterschap medewerkers oefenden hierbij een scenario waarin het langdurig en extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken. “De oefening gaat over een scenario dat nat, natter, natst heet. Dus we hebben heel veel water in het gebied en we hebben problemen met gemalen”, legt Marian Booltink, crisiscoördinator en oefenleider van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, uit. “Dat spelen we allemaal na, omdat het in het echt meestal wel meevalt maken we het nu wat ernstiger. Daarmee oefenen we of we klaar zijn voor de situatie als dat zich daadwerkelijk gaat voordoen.”

Ook defensie is bij de oefening aanwezig. “Wij zijn aan het ondersteunen bij deze oefening. Het is een tweejaarlijkse oefening en om het jaar gaat defensie ook mee. Om met name die samenwerking te beoefenen, zo raken we beter op elkaar ingespeeld”, zegt Luitenant Dimitri Mooy.

Dijkinspectie
Dijkwachten en militairen inspecteren de dijken rond Oudewater en in delen van Lopik, Montfoort, IJsselstein, Vlist en Haastrecht te voet in meerdere rondes, zowel overdag als ‘s avonds; zij zoeken naar (gefingeerde) zwakke plekken en scheuren in de dijken.

Daarnaast oefenen waterschapsmedewerkers en militairen op verschillende locaties met het nemen van maatregelen op plekken waar water de dijk (zogenaamd) dreigt te ondermijnen. Ook wordt geoefend met het plaatsen van tijdelijke pompen, het sluiten van sluizen en het leggen van zandzakken op dijken die (zogenaamd) verzwakt zijn.

Verandering klimaat
Het klimaat verandert en dat is ook te merken in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Het gevolg: wateroverlast, en in droge tijden juist een watertekort. “We kunnen al veel doen om dit te voorkomen, door meer ruimte te maken voor groen en water. Wateroverlast helemaal voorkomen bij extreme regenval gaat niet; daarom oefenen we als waterschap regelmatig de maatregelen die dan nodig zijn.”

Het waterschap kan in crisissituaties een beroep doen op Defensie voor ondersteuning. “Het is belangrijk om te oefenen met partners, zoals in dit geval Defensie en gemeente Oudewater, om tijdens een echte crisis goed samen te kunnen werken. Dit kan zijn tijdens periodes van hoogwater, bij wateroverlast maar ook tijdens droogte”, aldus hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Bekijk beelden van de oefening via de video bovenin het artikel

Dit bericht is 1170 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief