Archieven

Dit bericht is 1483 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Om meer aandacht te vragen voor dementie heeft WelZijn Krimpenerwaard in samenwerking met de lokale supermarkten in Schoonhoven, Bergambacht, Stolwijk en Ouderkerk aan den IJssel het winkelend publiek benaderd. Actrice Neelie werd ingezet om winkelend publiek te benaderen. Zij speelde hierbij een rol van iemand met dementie.

“Het is best spannend om op deze manier te werk te gaan. Ondanks dat het helemaal niet de bedoeling is, kunnen mensen zich toch voor de gek gehouden voelen want ongevraagd raak je in een rollenspel”, zegt Marjolein van Leeuwen van WelZijn Krimpenerwaard. Gelukkig was dit niet het geval. In alle supermarkten werd door zowel personeel als winkelend publiek enorm liefdevol gereageerd.

Supermarkten zijn een afspiegeling van de samenleving. De lokale Supermarkt managers spelen een belangrijke rol bij het verlenen van eerste hulp en ondersteuning van hun vaak trouwe klanten. “Het komt regelmatig voor dat we moeten bijspringen bij het pinnen of bijspringen met het bezorgen van boodschappen.”

Het blijkt dat deze cruciale rol die supermarkten hebben niet altijd erkent en gezien wordt, belangrijk dat dit gezien is na het draaien van deze pilot. “Het is bijzonder om te zien dat de sociale controle in deze supermarkten groot is. Men kent het winkelend publiek en neemt de tijd om iemand die – in dit geval dementerend is – te helpen”, aldus Van Leeuwen.

Mooie gesprekken
Wanneer iemand door actrice Neelie werd benaderd stonden twee medewerkers van WelZijn Krimpenerwaard klaar om uit te leggen wat er aan de hand was. Dit leverde ontzettend mooie gesprekken op.

Veel mensen kennen wel iemand met dementie. Ze zijn bijvoorbeeld mantelzorger voor hun dementerende vader of moeder. In de verschillende supermarkten kwamen we ook mensen tegen die ons vertelden zelf de diagnose Dementie te hebben. “Dat waren bijzondere gesprekken” blikt Van Leeuwen terug.

“We kunnen terugkijken op mooie ochtenden en waardevolle gesprekken in de supermarkt.” Wilt u weten wat u kunt betekenen voor mensen met dementie? Kijk dan op www.dementievriendelijk.nl

Dit bericht is 1483 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief