Archieven

Dit bericht is 3094 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Derdejaarsleerlingen op het Schoonhovens College hebben afgelopen week hun kennis van de Duitse taal getest met ‘Sprachstadt Deutsch’, wat staat voor ‘Taalstad’.  Al jaren een succesnummer van de Duitse lerares Violetta van der Laan (foto boven links).

“Het zijn toneelstukken waarbij de leerlingen hun rol spelen met een voor hun ‘vreemde’ Duitse docent”, legt Violetta (49) de methode van Taalstad uit. “De leerstof komt uit de lessen  van de afgelopen twee schooljaren. Zo wordt door middel van spel een levensechte situatie nagebootst.” Op deze manier tonen de leerlingen lef om gesprekken in het Duits te voeren. Daarmee beleven ze de vreemde taal totaal anders dan via theorie uit het leerboek.

Stress
Om genoeg Duitse leerkrachten hiervoor in te zetten heeft Violetta een beroep gedaan op collega’s van andere scholen. Dan krijgen de leerlingen echt vreemden tegenover zich. Violetta: “Een leerling vertelde me dat ie enorme stress had en niet op de woorden kon komen. Hij wilde eerst niet naar school komen. Maar heeft doorgezet en deed het geweldig.” Nagenoeg alle leerlingen hebben de Taalstad met een voldoende afgesloten. “De kinderen hebben het fantastisch gedaan, ben apetrots op ze.”

Tekst gaat verder onder de foto

Excursies
“Hoe leuk is het als je een taal gaat leren, dat je ook de taal kunt spreken”, geeft de bevlogen lerares aan.“ Zelf is ze opgegroeid in Polen, verhuisd met haar ouders naar Duitsland en uiteindelijk de liefde gevonden in Nederland. Ze is daarmee het voorbeeld dat je vreemde talen kan leren. “Het gaat erom dat je je verstaanbaar kan maken en dat je begrijpt wat de ander bedoelt.  Dat je de woorden niet vlekkeloos uitspreekt of met een bepaald accent, dan is van minder belang.” Een andere beproefde manier is het maken van excursies. Zo regelt ze ieder jaar uitjes naar Aken, Keulen en Berlijn. De leerlingen krijgen ter plaatse opdrachten waarbij ze ook gesprekken met inwoners hebben.

Buitenland
Vorig jaar is haar populaire lesmethode genoemd op de website van het Goethe instituut van New York. Dit artikel is onder andere opgepikt door een schoolcoördinator in Griekenland. Via een Webinar is door Violetta tekst en uitleg geven aan tientallen buitenlandse collega’s. Het staat nog steeds op de planning om haar Griekse collega’s ter plaatse deelgenoot te maken van deze vorm van lesgeven. “Ik heb mijn koffers al klaar staan om op reis te gaan”, lacht de sympathieke Violetta. Met een goed gevoel sluit ze deze week het schooljaar af en is het nu tijd voor vakantie.

Violetta van der Laan was afgelopen zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist op de RTV Krimpenerwaard app.

Dit bericht is 3094 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief