Archieven

Dit bericht is 1358 keer gelezen

REGIO – In vrijwel elke kern werd donderdag 4 mei vorm gegeven aan dodenherdenking. In Ammerstol, Lekkerkerk, Schoonhoven, Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel waren verslaggevers van RTV Krimpenerwaard aanwezig en deden verslag. 


Lekkerkerk
Tijdens de dodenherdenking in Lekkerkerk had wethouder Ria Boere aandacht voor oud-burgemeester C.G. Roos, bij wiens borstbeeld de herdenking plaatsvindt. Verder riep zij op om vrede en verdraagzaamheid te blijven uitdragen, omdat vrede nooit vanzelfsprekend is. Boere verwees regelmatig naar het gedicht “Vrede” van Leo Vroman:Kom vanavond met verhalenhoe de oorlog is verdwenen,en herhaal ze honderd malen:alle malen zal ik wenen.
Kransen werden gelegd namens de gemeente, het voormalig verzet, het 4 mei-comité en de scholen. Amnesty legde een bloemstuk en iedereen die dat wilde kon een steentje neerleggen, een Joodse traditie om de doden te herdenken. Alle steentjes zullen worden geplaatst op de Joodse begraafplaats in Lekkerkerk.

Ammerstol

In Ammerstol vond de herdenking plaats bij de begraafplaats. Vanuit de kerk liep men in een optocht naar de begraafplaats. Bij aankomst werden er rozen uitgedeeld aan nabestaanden, kinderen en andere belangstellenden. Na de muzikale ceremonie en moment van stilte volgde kranslegging door o.a. wethouder Irma Bultman. Daarna werden er bij het monument rozen neergelegd door nabestaanden, kinderen van basisschool De Kromme Draai en belangstellenden die ook een roos wilden neerleggen. Wethouder Bultman nam het woord met een citaat van Godfried Bomans:  “De beste manier om gevallenen te herdenken is te doen waarvoor zij gestorven zijn” en gaf in haar toespraak het belang aan van verdraagzaamheid en de noodzaak dat deze donkere periode van tweede wereldoorlog nooit vergeten mag worden. Na de officiele plechtigheid was er gelegenheid om na te praten in de kerk.
Krimpen aan de Lek
De herdenking vond plaats op de algemene begraafplaats. Namens de gemeente legde raadslid Eric Koelewijn de bloemen.

Schoonhoven

Traditiegetrouw start de plechtigheid met de stille tocht naar de Algemene Begraafplaats. Nabij het oorlogsmonument speelt de Brassband koraalmuziek en klinkt om 20.00 uur het taptoesignaal. Een belangrijke rol is weggelegd door de leden van de Scouting Als een militaire erewacht stellen ze zich op rond en nabij het monument.
Na de twee minuten stilte is een voordracht gedaan door Lisa van Hemert, leerlinge op de CSG Willem de Zwijger. Hierna sprak wethouder Wisja Pannenkoek die de nadruk legde op het blijven gedenken, ook al is het zo lang geleden.
Kransen en bloemen zijn gelegd namens de Gemeente Krimpenerwaard, Oranjevereniging, veteranen, basisschool De Krullevaar, Scouting en Amnesty International. Daarna is het defilé gestart waarbij belangstellenden een bloem en groet konden brengen bij het oorlogsmonument. 
Krimpen aan den IJssel
Een drukbezochte en indrukwekkende bijeenkomst met een stilte om stil van te worden. Dat zijn de woorden die onze verslaggever gebruikt om deze bijeenkomst samen te vatten.
Fotocompilatie van de verschillende herdenkingen:

Foto’s met dank aan: Ilja Bakker, Erik Rietvelt, Paul de Heus, Marco Oosterwijk, Dirk Molenaar en Herman Visser.

Dit bericht is 1358 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief