Archieven

Dit bericht is 5469 keer gelezen

STOLWIJK – Aan de Benedenheulseweg 54a staat de boerderij van Dolf Heikoop. Samen met zijn vrouw heeft hij dit jaar het biologische melkveebedrijf overgenomen van zijn schoonouders. Op dit moment heeft Dolf 65 melkkoeien en 20 schapen. Als de stikstofmaatregelen doorgaan zoals nu bekend zou dat betekenen dat hij zo’n dertig koeien en tien schapen kwijt raakt. Of, zoals hij zelf vertelt: “dat mijn bedrijf mag blijven zoals het is maar dat van de buurman verdwijnt.”

Pas 25 jaar oud is Dolf, maar sinds dit jaar is hij samen met zijn vrouw officieel eigenaar van de boerderij en bijbehorende gebouwen, land en koeien. Samen hebben ze een biologische boerderij wat o.a. inhoud dat ze geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Ze hebben een officieel certificaat waaruit blijkt dat ze biologisch boeren. Daarnaast probeert Dolf om de koeien een maximale weidegang te bieden wat inhoud dat zijn koeien vaak langer op een dag buiten staan dan die van de ‘gemiddelde’ boer.

Opgegroeid als boer
Dolf is opgegroeid op de boerderij van zijn ouders in Nieuwland. Ook zij zijn biologische boer en tot een paar jaar geleden kon hij het zich niet anders voorstellen dan dat hij het bedrijf van zijn ouders over zou nemen. Totdat Dolf zijn vrouw leerde kennen en zij dezelfde plannen bleek te hebben, maar dan met het bedrijf van haar ouders. Ze kozen er samen voor om het boerenbedrijf in Stolwijk te gaan beheren.

Natuurbeheer
Net als veel andere boeren (zo’n 85 van de 120 in de Krimpenerwaard) doet Dolf ook aan Natuurbeheer via het Agrarisch collectief. Hij houdt o.a. rekening met wanneer en waar hij maait en geeft hierdoor ruimte aan de nesten van de weidevogels. Dit jaar heeft hij voor het eerst ook een stuk land ingezet voor het zogenaamde Plas-Dras.

Hierbij wordt een stuk land onder water gezet en dat werpt al direct zijn vruchten af, want het krioelt van de weidevogels op en rondom dat stuk land. Ook zit zijn land vol met weidevogelnesten wat voorheen niet zo was. “Met dit stuk land kan geen geld verdiend worden in de vorm van gras van het land, maar hiervoor krijg ik wel een vergoeding van de provincie waarmee ik uit de kosten ben. Daarnaast geeft het een goed gevoel dat ik dit voor de natuur en de weidevogels kan doen”, zegt Heikoop.

Acties
Heikoop doet vaak mee aan acties die door de boeren georganiseerd worden. Zo heeft hij geholpen met het ophangen van de vlaggen in en rondom Berkenwoude. Tijdens het ophangen kwamen er verschillende mensen die geld doneerden voor de vlaggen of een snack kwamen brengen. “Er kwam ook een oudere man langs die ons vertelde over wat de vlag voor hem betekent. In eerste instantie had hij het er moeilijk mee hoe er nu mee wordt omgegaan”, vervolgt Heikoop.

“Toen hij zich had verdiept in de situatie van de boeren begreep hij de actie en kon hij deze ook steunen.”
Publieksonvriendelijke acties als het blokkeren van snelwegen etc. daar doet Dolf niet aan mee. “Die acties voelen voor mij  niet goed om aan mee te doen, ik snap ze wel maar het is niks voor mij.”

Toekomst
“Over mijn inkomen maak ik mij geen zorgen, ik kan ander werk zoeken. Maar we hebben het hier ook over een heel bestaan. Koeienfamilies die al jaren bij ons wonen, een hele manier van leven op de boerderij daar heb ik wel slapeloze nachten van.”

Heikoop: “Het gaat ons niet meer lukken om de natuur te krijgen zoals hij dertig jaar geleden was. Toen hadden we geen ganzenplaag en toen zaten de sloten nog niet vol met rivierkreeften. Ganzen die eten zich vol met gras, gaan een natuurgebied in en schijten daar alles onder wat ook voor veel stikstofuitstoot zorgt. Daardoor groeit er ook geen goed gras meer. Deze ganzen zijn alleen van niemand en dus kan niemand er voor zorgen dat ze geen of minder stikstof uitstoten.”

Oplossingen
Volgens Heikoop zal er vandaag of morgen geen oplossing worden gevonden voor het stikstofprobleem. “Als alle boeren biologisch gaan boeren zou dit een deel van het stikstofprobleem oplossen maar dan zitten we wel met een biologische melkplas of boterberg en zijn we nog niet bij 47%.”

De afgelopen dertig jaar is er steeds ingezet op intensivering van de landbouw en dat kun je niet nu in een jaar of paar jaar terugdraaien dat heeft tijd nodig. Als een boer bijvoorbeeld stopt met zijn bedrijf dan worden zijn fosfaatrechten (o.a. hoeveel vee hij mag hebben) niet allemaal verkocht, maar gaat er eerst 20% vanaf. “Op deze manier gaan we langzaam maar zonder veel pijn al de kant van minder uitstoot op. Er is in de landbouwsector veel vergrijzing waardoor er best veel boeren stoppen met hun bedrijf. Hierdoor worden er al minder koeien gehouden.”

Heikoop zou het mooi vinden als de overheid boeren die minder koeien per hectare houden (en dus minder opbrengst hebben) zou stimuleren met een vergoeding. “Uiteindelijk kom je dan met natuurlijk verloop echt wel in de buurt van de stikstofreductie die ze nu willen behalen. Geef het de tijd, als we de dingen (Stikstofuitstoot verminderen red.) willen stimuleren en de tijd er voor nemen dan hoeft er niet één boer worden uitgekocht. Hier en daar wat hulp bij verplaatsing van een bedrijf, maar uitkopen of veestapels halveren is dan niet nodig.”

 

Dit bericht is 5469 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Dolf Heikoop: “Geef het de tijd, uitkopen is dan niet nodig”

  • zo jong en al met veel meer verstand als de politiek of een robotrechter* zonder wijsheid, die ons in het moeras brengen.

    *jawel, met het EU diktaat in de hand.

  • Of je knoopt een zakdoek om je arm en gaat geit spelen op tv , flikker je troep op de snelweg , wel stiekem natuurlijk , steek het aan kost klauwen met geld en het enige wat je bereikt “boertjes van buut’n” dat iedereen een hekel krijgt en niemand nog enige sympathie kan opbrengen , iedereen weet immers boeren lopen altijd te zeiken en klagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief