Archieven

Dit bericht is 3022 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Van auteur Nico Rost verscheen in 1954 het Reisdagboek uit de Krimpenerwaard, waarin hij verhaalde over zijn belevenissen tijdens een trektocht langs die ene stad en alle dorpen die onze polder telt.

Een serie kostelijke vertellingen over historische plekken, toevallige ontmoetingen en hilarische gebeurtenissen in elk van de kernen die nu de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel vormen.

De in Dordrecht en omstreken niet onbekende kunstenaar Otto Dicke maakte bij ieder hoofdstuk een passende illustratie. In de periode oktober en november 1954 plaatste hij zijn schildersezel op achttien verschillende plekken in de toen nog zelfstandige gemeenten om met inkt en kroontjespen prachtige tekeningen te maken van de omgeving die hij voor zich zag.

Ezel
Het waren die illustraties die de Goudse kunstenaar Marco Bakker inspireerden 65 jaar later hetzelfde te doen. In de periode oktober en november 2019 trok ook hij met zijn ezel de polder in en zocht de plekken op waar Dicke eens zijn tekeningen had gemaakt.

Dezelfde standplaats vinden was soms nog wel een uitdaging, want het spreekt voor zich dat de situatie op sommige locaties ingrijpend is gewijzigd. Het terrein van de Teer-Unie in de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel bijvoorbeeld, toen nog in vol bedrijf en nu al jaren een sterk verontreinigde kale vlakte. Maar op andere plekken zijn de veranderingen veel minder ingrijpend geweest.

Bakker neemt ons mee naar het Middelland in Krimpen aan de Lek waar de huidige bebouwing op wat kleine details na vrijwel identiek is aan het decor dat Otto Dicke vastlegde.

Waarneming
Het is niet toevallig dat Marco Bakker dit project met veel plezier beetpakte. Net als zijn al lang overleden collega Dicke tekent en schildert hij vanuit waarneming. Historische gebouwen, landschappen en portretten maken onder meer deel uit van zijn oeuvre.

“Ik heb ook wel werken gemaakt waarbij ik mijn fantasie liet bepalen wat er op het doek kwam, maar dat ligt me toch minder”, vertelt de van oorsprong uit Drenthe afkomstige kunstschilder die in 2009 in Gouda neerstreek. Daar vond hij in de binnenstad en ver daarbuiten honderden schilderachtige plekken waarvan hij er inmiddels vele heeft vereeuwigd. Ook hij maakt gebruik van inkt en pen, maar hij voegt met acrylverf wel kleuraccenten toe aan zijn tekeningen.

Om het resultaat van zijn trektocht door de Krimpenerwaard onder de aandacht van het publiek te brengen besloot Marco een expositie te organiseren. Een reizende expositie nog wel, die de komende maanden op meerdere plaatsen in de gemeente Krimpenerwaard te zien zal zijn. Alle werken die hij in kader van dit project maakte zullen er tentoongesteld worden, voorzien van een korte toelichting en, best bijzonder, ieder vergezeld van een reproductie van de tekening van Otto Dicke. Daarvoor gaven de erfgenamen Dicke zonder aarzeling hun toestemming.

De officiële start van de reizende expositie ‘Krimpenerwaard – in de voetsporen van Otto Dicke vindt plaats in de Serre van hotel-restaurant De Arendshoeve in Bergambacht op zaterdag 4 april, vanaf 13.00 uur. Burgemeester Roel Cazemier zal daar om 13.30 uur de expositietournee openen. Naast genodigden zijn belangstellenden daar tot 17.00 uur van harte welkom om de expositie te bekijken. In de Arendshoeve duurt de tentoonstelling maar één dag om vervolgens op 13 april, tweede Paasdag, deel uit te maken van de ‘Af en Toe Kunstroute’ in de dorpskerk van Ammerstol.

In mei en juni zijn de werken te zien in De Breeje Hendrick in Lekkerkerk, daarna in juli en augustus in de bibliotheek in Schoonhoven, dan in september en oktober in de Amaliahof in Haastrecht om van november tot en met december te eindigen in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. De toegang is steeds gratis.

De expositie is om meerdere redenen een bezoek meer dan waard. Te zien is hoe onze omgeving in 65 jaar is veranderd en hoe verschillend twee kunstenaars kijken naar een en dezelfde locatie. Wie alvast een indruk wil krijgen kan rondkijken op de eigen site van Marco Bakker, www.aspectusaurei.nl. Daarop ook informatie over zijn overige werk, waarvan het meeste trouwens te koop is. Want ook de schoorsteen van een kunstenaar moet blijven roken!

Dit bericht is 3022 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief