Archieven

Dit bericht is 2149 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – “We hebben er veel zin in”, vertellen Gerjo Goudriaan en Esther Leenhouts bijna in koor. Ze vormen samen de directie van de per 1 januari 2021 opgerichte stichting WelZijn Krimpenerwaard, die is ontstaan na een fusie van de drie welzijnsorganisaties die voorheen actief waren in ieder een eigen deel van de gemeente Krimpenerwaard.

Kort na de gemeentelijke herindeling werden er al plannen gemaakt om de SWOS, actief in Schoonhoven, de SWOK Midden (Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Haastrecht, Stolwijk en Vlist) en de Stichting WON (Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk en Gouderak) onder te brengen in één organisatie op het gebied van welzijn en ondersteuning, maar het zou toch nog vijf jaar duren voor het zover was. Niet dat de drie welzijnsinstellingen elkaar tot nu toe niet kenden. Integendeel, er werd ook in de afgelopen jaren regelmatig informatie uitgewisseld, kennis gedeeld en waar mogelijk samengewerkt in lopende projecten. Dat het uiteindelijk tot een fusie zou komen lag voor de hand.

Accentverschillen
“We vormen nu één aanspreekpunt voor de gemeentelijke instanties, huisartsen, maatschappelijke dienstverleners en niet in de laatste plaats voor alle inwoners die een beroep op ons willen doen.” Dat betekent overigens niet dat WelZijn Krimpenerwaard in alle elf kernen precies dezelfde activiteiten zal aanbieden. De behoeften in een stad als Schoonhoven zijn anders dan in bijvoorbeeld in een kleine gemeenschap als Berkenwoude en dat betekent dat er accentverschillen zullen blijven. Maatwerk dus.

Maar in de aard draait het altijd om welzijn en dat vertaalt zich in alle kernen in welzijnspunten waar inwoners op gezette tijden individueel informatie en advies kunnen inwinnen over uiteenlopende onderwerpen. Maar ook in praktische thuishulp zoals vervoer en het uitvoeren van kleine klusjes, het organiseren van ontmoetingen voor bepaalde doelgroepen zoals senioren en het organiseren van activiteiten met een thema. Belangrijk doel daarbij is het bestrijden van eenzaamheid onder inwoners die door hun leeftijd of door andere omstandigheden minder gemakkelijk sociale contacten kunnen leggen of onderhouden.

De begeleiding van mantelzorgers is zo’n thema. Mensen die hun handen vol hebben aan de verzorging van een naaste hebben vaak de behoefte hun zorgen en ervaringen met anderen te delen. Dat kan onder andere tijdens bijeenkomsten die voor die doelgroep worden georganiseerd.

600 vrijwilligers
De nieuwe organisatie telt in totaal 22 betaalde krachten en niet minder dan ruim 600 vrijwilligers. Die zijn allemaal meeverhuisd vanuit de voormalige instellingen en blijven ieder hun eigen ding doen. Dat is belangrijk want daardoor blijven de cliënten van de stichting de hen vertrouwde gezichten zien en horen. “Vanzelfsprekend gaan de medewerkers die in een zelfde onderdeel van onze dienstverlening actief zijn hun kennis en ervaring met elkaar delen en dat geeft ruimte voor groei van kennis en van ons aanbod.”

Deze week hebben alle medewerkers van de nieuwe organisatie elkaar ontmoet tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst. Een digitale weliswaar waarbij iedereen achter zijn of haar eigen computer zat, maar inspirerend was het wel. “We hebben veel waardevolle ideeën kunnen uitwisselen.”

WelZijn Krimpenerwaard is bereikbaar via www.welzijnkrimpenerwaard.com en voorlopig ook nog via de bekende telefoonnummers en mailadressen van de drie oude instellingen. Esther en Gerjo nodigen hun plaatsgenoten van harte uit te bellen als zij behoefte hebben aan advies of ondersteuning. Ze hebben gemerkt dat veel mensen door corona aarzelen om contact te zoeken. “Dat hoeft niet, want we kunnen veel telefonisch en als het tot een persoonlijke ontmoeting komt nemen we natuurlijk alle geldende maatregelen in acht. Voelt u zich welkom bij ons, ook in deze bijzondere tijd.”

Dit bericht is 2149 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief