Archieven

Dit bericht is 1039 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Afgelopen zaterdag was hydroloog Gelske van Beusekom te gast in de Waard op de Kaart om te vertellen over de waterhuishouding in een periode van droogte in de Krimpenerwaard.

“Als hydroloog heb je zowel een onderzoekende als een adviserende rol. Je bent verantwoordelijk voor het watermanagement in een gebied. Bij langere periodes van droogte dreigt er verzilting van het zoete water. Om te kunnen blijven zorgen voor voldoende zoetwater in ons werkgebied van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wordt er water vanuit de Lek via de Krimpenerwaard naar de Hollandsche IJssel gevoerd. Dit doen we omdat de Hollandsche IJssel dreigt te verzilten,” aldus Gelske van Beusekom

Het grootste probleem ligt echter voorbij de Krimpenerwaard. De regen die nu valt is lang niet voldoende om het watertekort in het westen van Nederland aan te vullen. Om de verzilting tegen te gaan wordt er vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal zoetwater aangevoerd naar West-Nederland. Die doorvoer wordt de Doorvoer Krimpenerwaard (RDKW) genoemd. Door de klimaatverandering wordt er hard gewerkt om de doorvoer toekomstbestendig te maken.

Terugluisteren via de rubriek radio – uitzending gemist

zaterdag 15 juli ’23 10:00 uur

Dit bericht is 1039 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief