Archieven

Dit bericht is 1646 keer gelezen

LEKKERKERK- Mensen die niet direct hoeven te zorgen voor jonge kinderen zal het wellicht zijn ontgaan. Maar deze woensdag 29 juni was het wel degelijk de jaarlijks terugkerende internationale Modderdag. In Nederland werd de tiende editie georganiseerd en IVN Natuureducatie coördineerde de publiciteit en de activiteiten.

Buitenspelen is heel belangrijk
IVN Natuureducatie laat in heel Nederland jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. “Want” zo zeggen ze bij IVN Natuureducatie, “de gevolgen van het vele binnen spelen worden steeds duidelijker: meer kinderen kampen met overgewicht, de motoriek van kinderen is achteruit gegaan en datzelfde geldt voor hun ogen als gevolg van veelvuldig schermgebruik. Maar ook in sociaal-emotioneel opzicht is buitenspelen heel belangrijk. Kinderen worden er echt gelukkiger van. Niets is heerlijker toch dan in een boom klimmen of spelen in de modder.” Tegen naar schatting 160.000 kinderen op zo’n 2.800 locaties was dat vandaag niet tegen dovemans oren gezegd. Ze kliederden er lustig op los en maakten er geen enkel punt van als ze zelf en hun kleren dik onder de modder kwamen te zitten.

Kinderopvang op de boerderij
Zo ook bij het onlangs geopende kinderdagverblijf “Laarsjes in de Polder” aan de Schuwacht in Lekkerkerk. Nu maken ze er in deze kinderopvang normaal gesproken al geen punt van dat de kinderen niet brandschoon meer zijn als ze worden opgehaald, maar vandaag mocht het allemaal een tikje erger.

Laarsjes in de Polder is gevestigd op het erf van de melkveehouderij van Martijn en Elize Vonk Noordegraaf en als het maar even kan nemen de medewerksters de kinderen mee naar buiten om lekker te ravotten in de speelweide, een bezoekje te brengen aan de koeien en andere dieren op de boerderij of met zijn allen de polder in te trekken. Juist daarin onderscheidt het kinderdagverblijf zich van soortgelijke instellingen in de omgeving. “Wij vinden het belangrijk dat de kinderen van jongs af aan direct in contact komen met de natuur. Daarmee geef je je kleintje de meest waardevolle ontwikkeling” vindt Elize. Laarsjes in de Polder is zeker niet de enige kinderopvang die deze theorie onderschrijft. Overal in het land zijn instellingen te vinden waar het boerenbedrijf wordt gecombineerd met dagopvang voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan.

Een combinatie die ook veel ouders aanspreekt, zo heeft Elize inmiddels ervaren. Haar kinderdagverblijf opende begin mei de deuren en inmiddels zijn er al rond de honderd kinderen tussen tien weken en vier jaar ingeschreven die één of meer dagen per week worden opgevangen. “We moeten al bijna aan een wachtlijst gaan denken” glundert ze. “Binnenkort starten we met iedere dag een tweede groep waardoor we de capaciteit kunnen uitbreiden naar maximaal 32 kinderen per dag die door zes ervaren pedagogisch medewerkers worden begeleid. “We beschikken over een prachtige, nieuw gebouwde locatie, hebben een heel leuk team, de kinderen zijn enthousiast en de ouders zijn tevreden. Een betere start hadden we zelf niet kunnen bedenken.”

Tuinslang
Terwijl Elize dit allemaal vertelde vermaakten de kinderen zich prima met springen in een modderplas, een modderig schilderij maken, moddertaartjes bakken of lekker roeren in een teiltje moddersoep. Om ze weer een beetje toonbaar te maken had Martijn wel een oplossing. “Ik heb de tuinslang al uitgerold” wijst hij met een brede lach. Onder de stralende weersomstandigheden zal dat vandaag beslist geen punt zijn geweest.

 

Dit bericht is 1646 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief