Archieven

Dit bericht is 682 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Van 16 februari t/m 24 september 2023 september is in het Nederlands Zilvermuseum de tentoonstelling ‘Lot uit de Loterij’ te zien. Loterijen waren een vorm van crowdfunding avant la lettre in de 16e en 17e eeuw.

Aanleiding voor een loterij was altijd een ramp. Denk aan een grote brand, verwoesting door plunderaars of het regelen van een opvangplek voor wezen, zieken, ouderen of armen. Arm en rijk konden deelnemen. En wie houdt er nou niet van de kans om te winnen?

Misschien vervult het de wens voor een beter leven of het verlangen naar iets wat je anders niet zou kunnen kopen. Tegelijk help je het goede doel. Of staat het goede doel boven het persoonlijk gewin? In de 15e eeuw ontstaan in de Nederlanden en Italië ongeveer tegelijkertijd loterijen, met zilver als hoofdprijs.

En de hoofdprijs is…
Aan zilversmeden werd gevraagd prijzen aan te leveren. Dit zijn vaak gebruiksvoorwerpen, van zoutvaten tot zilveren lepels of mooie schalen voor op tafel. Een bekende schilder maakte een prent van de ramp en de prijzen, zodat van heinde en verre mensen in de verleiding werden gebracht om mee te doen. Verkopers van loten trekken door heel Europa om loten te verkopen. Zij brachten later ook de winnaars hun prijs, net als beroemde TV-sterren dat nu doen.

Eigenlijk is er sindsdien niet veel veranderd. We zamelen nog steeds geld in voor goede doelen en prijzen moeten tot de verbeelding spreken. In de expositie ontdekt de bezoeker de bijzondere verhalen van toen met 16e en 17e -eeuws zilver uit de Nederlanden.

‘Koop een lot’
In de traditie van de loterijen organiseert het Zilvermuseum een loterij tijdens de  tentoonstellingsperiode. Begin 2020 stond de wereld op zijn kop door de coronapandemie. Voor sommige mensen heeft dit blijvende gevolgen in de vorm van Long-Covid.

“We willen graag geld inzamelen voor PostCovidNL. Dit is de patiëntenorganisatie voor iedereen met langdurige klachten na corona – onderdeel van Longfonds. Zij zetten zich in voor betrouwbare informatie en advies, contact met lotgenoten en belangenbehartiging. Voor 2,50 euro koopt u een lot en maakt u kans op een unieke zilveren schaal van de zilversmeden Thalen & Thalen.”

Daarnaast worden er 125 antieke zilveren lepeltjes verloot. Loten zijn alleen bij de kassa van het museum verkrijgbaar vanaf 16 februari 2023. Trekking is op 21 september 2023. Kijk binnenkort voor meer informatie op de website.

(Let op, dit is een kansspel. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+).

Foto: Carla Leijen

Dit bericht is 682 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief