Archieven

Dit bericht is 744 keer gelezen

Op 18 april jl. vergaderde de gemeenteraad. Ik mocht die avond Leo Bart (SGP) installeren als nieuwe wethouder. De plek was vacant geworden door het vertrek van Erik Wassink. Leo Barth is geen onbekende in de lokale politiek. Eerder was hij wethouder in de ‘oude’ gemeente Ouderkerk maar nu dus aan de slag voor de Krimpenerwaard. Hij zal grotendeels de portefeuille van Erik Wassink overnemen.

De 20e vergaderden we met het ontwerpteam over de indeling van de raadszaal van het nog te bouwen gemeentehuis. Best gek om mee te denken over een raadszaal waarin ik nooit als burgemeester zal werken. Toch denk ik graag mee want het is voor een voorzitter belangrijk hoe de zaal is ingedeeld. Heb je bijvoorbeeld goed zicht op alle raadsleden en zij op jou als voorzitter? Is het publiek niet verstopt achter pilaren of zijn ze slecht zichtbaar voor de raadsleden? Het ontwerp ziet er fantastisch uit en ik ben ervan overtuigd dat alle medewerkers straks op een goede plek hun werk kunnen doen.

Volgens goed gebruik is de dag voor Koningsdag de dag waarop de lintjes worden uitgereikt. Dit jaar 13 vrijwilligers die ik namens de Koning het lintje op mocht spelden. De bijeenkomst was georganiseerd in de Baraq in Schoonhoven. Ruim op tijd was de familie aanwezig en nu maar afwachten of de trucs die uit de kast waren gehaald om de gedecoreerden naar de Baraq te halen, waren gelukt. De smoezen waren goed geslaagd; geen van de mensen had door dat ze iets heel anders gingen doen dan wat ze dachten.

Zo was een van de gedecoreerden in de veronderstelling dat het bedrijf van haar zoons 12,5 jaar bestond en dat er een receptie en feest gegeven zouden worden. De familie was zelfs zo ver gegaan dat ze officiële kaarten hadden gemaakt met de uitnodiging voor het feest. Die uitnodigingen hingen bij de familie op het prikbord en dus was er geen enkele argwaan.

Een andere smoes slaagde iets te goed. Betrokkene was gevraagd een pakketje af te geven in Schoonhoven. Hij zag dat het erg druk was bij de deur van Baraq en gaf het dus maar af om weer huiswaarts te gaan. Paniek bij de familie want vader was vertrokken en dat was natuurlijk niet de bedoeling! Gelukkig was een telefoontje waarbij gezegd werd dat het pakketje foutief was afgeleverd genoeg om vader om te laten keren en, iets verlaat, aanwezig te zijn om zijn lintje in ontvangst te nemen.

Op Koningsdag de 27e was ik al vroeg in Schoonhoven voor de aubade. Oude en nieuwe  gedecoreerden waren aanwezig om samen van het oranjegebak, de koffie en de oranjebitter te genieten. Later op de dag in Haastrecht om ook daar bij de aubade te zijn. Het was druk en eigenlijk best goed weer. Complimenten aan de vrijwilligers van de Oranjeverenigingen die dit alles mogelijk maken in de kernen.

Schrijver Marcel Möring sprak tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk zijn 4 mei-voordracht Mens en medemens uit: “We kunnen een maatschappij zijn waarin de ander naast en met ons leeft, zonder daarmee onze eigen overtuigingen geweld aan te doen. Daarmee gepaard gaat de verplichting – als individu, als volksvertegenwoordiging, als overheid – om je te verzetten tegen denkbeelden die dat idee van onze samenleving aantasten of bedreigen.”

In Lekkerkerk legde ik bloemen bij de oorlogsgraven. ’s Avonds was ik in Stolwijk waar ik om acht uur, net als velen met mij, twee minuten stil was.

Dit bericht is 744 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief