Archieven

Dit bericht is 1088 keer gelezen

De warme kruik en elektrische deken
Mooie maar (ijs)koude herinneringen aan de winters in onze jeugd: schaatswedstrijdjes op de singel, sneeuwballengevechten met de buurt maar ook ijsvrij van school omdat de bussen niet reden of de straten onbegaanbaar waren. In huis ’s morgens ijs op het slaapkamerraam en ’s avonds een kruik in bed waar moeder onze pyjama’s om heen had gewikkeld.
Of bent u nog wat jaartjes ouder en was er alleen een kachel in de woonkamer, sliepen de kinderen met meerdere in één bed, waren de winters nog echt streng, kreeg u een lepel levertraan voor de weerstand en heeft u over de bevroren IJssel naar de overkant gelopen?

In de afgelopen jaren is de luxe en de verwenning toe genomen: vaak dubbelglas, dikke dekbedden, centrale verwarming in alle kamers, soms nog een extra houtkachel of open haard, vitamines in een pilletje, etc.  En wil je jezelf helemaal verwennen, dan geniet je van een elektrische deken of voetenzak of een hete douche voor het slapengaan. En dat gecombineerd met winters die minder koud zijn geworden.

Stofzuigen als warmtebron
Dit jaar moeten we proberen om het te gaan doen met een graadje minder! De vraag is… kunnen we nog wel terug en hoe dan? Als we de cijfers mogen geloven dan hebben we met elkaar de afgelopen maand een kwart minder gas verbruikt; onder druk van de torenhoge prijzen kunnen we het dus wel! Een extra dikke trui die je uit de kast pakt,  klussen zoals stofzuigen of strijken om het lekker warm te krijgen, even goed bewegen of toch weer die warme kruik in je bed zodat een warme douche niet nodig is.

Een onsje, een graadje of stapje minder?
Het letten op het gasverbruik is een goed voornemen om onze rekening te verlagen. Maar het heeft niet alleen met gas te maken… misschien zouden we voor onszelf eens moeten bedenken waar we elders in ons dagelijks leven een onsje, een graadje of een stapje minder mee kunnen. Dat we beseffen hoe goed we het hebben op allerlei vlak. Een stukje kritische bewustwording en  dan eens afwegen waar we in ons gedrag (een beetje) zijn door geslagen en we (ook) dat stapje terug kunnen doen. Weet u het al?

Dit bericht is 1088 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief