Archieven

Dit bericht is 1519 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Vrijwel overal is een tekort aan vrijwilligers. Zo ook bij de plaatselijke EHBO-verenigingen. Tijd om de krachten samen te bundelen?

Een ruim aantal leden in een gevarieerde leeftijdsopbouw, een goed functionerend bestuur, financieel gezond en genoeg uitdagingen voor de vrijwilligers. Dat is de ideale samenstelling van vrijwel elke vereniging of stichting. Helaas is de praktijk anders, zo ook bij de plaatselijke EHBO-verenigingen in onze gemeente.

Terugloop van leden
Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat de EHBO afdeling Lekkerkerk is opgeheven. Een terugloop van leden die onomkeerbaar bleek. Dit betekent dat de leden moeten uitwijken naar andere plaatsen. Niet iedereen kan of wil buiten de eigen woonplaats de cursusavonden of –dagen volgen. Dat dit nadelig kan zijn voor het ledenaantal bleek bij het Rode Kruis Krimpenerwaard. Nadat de afdeling opging in Gouda, is nagenoeg geen enkele vrijwilliger aangebleven.

Enquête
In Stolwijk ervaart men juist het omgekeerde van Lekkerkerk. “Ons ledenaantal is groeiende”, vertelt Marjolein Kamer enthousiast. “We hebben ruim 130 leden waar we goed naar hebben geluisterd. Uit een enquête bleek dat de meeste mensen liever op een zaterdag de herhaallessen volgen.” Wel voegt ze eraan toe dat er een tekort is aan bestuursleden.

Inzetten eigen mensen
De afdeling Schoonhoven heeft op dit moment vijftig leden. Door allerlei omstandigheden stapte een aantal jaren geleden nagenoeg het gehele bestuur op. Gelukkig kon de vereniging doorgaan met nieuwe leden die zich aanmelden als bestuurslid. Afgelopen bestuursvergadering is besloten dat er vanuit de vereniging geen EHBO-ers meer ingezet worden bij evenementen. “Het is eenvoudig genoeg niet meer in te vullen”, geeft voorzitter Marinus Rooken aan.  “Ons advies is dat verenigingen bij evenementen eigen mensen moeten inzetten. De EHBO vereniging kan dan faciliteren in de benodigdheden en opleiding.”

Vergrijzing
De vergrijzing is een gegeven, die nu of op langer termijn het ledental onder druk zet. “Wij merken dat onze ruim veertig leden steeds ouder worden”, maakt Petra Burger duidelijk. Zij is bestuurslid bij de EHBO Bergambacht. “Zeker bij inzetten is het steeds lastiger om het rond te krijgen.” Zij gaat mee in het advies van collega Rooken. Daarbij merkt zij op dat er steeds minder behoefte is aan het behalen van een EHBO diploma. “Vaak vinden mensen reanimeren voldoende.”

Behoefte
Tijd voor een EHBO-Krimpenerwaard? Bestuurlijk zou dit een oplossing kunnen zijn om de krachten te bundelen. Daarnaast speelt de vraag: wat is de behoefte in de samenleving op gebied van EHBO en hoe kun je als vereniging daarop inspelen?

Dit bericht is 1519 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief