Archieven

Dit bericht is 2166 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Uit een bedrijfspand in de Stormpolder vloeit binnenkort een bijzonder product. Bierbrouwer Erik Terlouw is druk bezig de eerste brouwerij in Krimpen aan de IJssel te installeren en hoopt daar binnenkort vijfhonderd liter gerstenat per week te kunnen produceren.

Er moet nog wel het één en ander gebeuren voor het eerste bier kan worden gebrouwen, maar het ziet er nu al indrukwekkend uit. Glimmende ketels, onderling verbonden met allerlei leidingen, gaan er straks voor zorgen dat aan het einde van de lijn de speciale bieren van Brouwerij IJssel kunnen worden gebotteld.

Zover is het nog niet, want de installateur werkt nog aan alle aansluitingen en de noodzakelijke uitbreiding van de elektriciteitsvoorziening laat nog een paar weken op zich wachten. “De aanvraag is ingediend, maar we staan nog even op de wachtlijst”, aldus Erik Terlouw.

Erik is de initiatiefnemer van de eerste bierbrouwerij in het westen van de Krimpenerwaard. Van huis uit is hij bouwkostendeskundige en begeleidt hij aannemers en ontwikkelaars bij het vaststellen en bijhouden van de kosten van projecten. In zijn vrije tijd mocht en mag hij graag een biertje drinken, waarbij hij doorgaans wil kennismaken met speciale soorten. Op enig moment nam hij deel aan een workshop waarin hij leerde hoe je in je eigen keuken op je eigen fornuis in je eigen pannetje bier kan brouwen. Dat sprak hem aan. Erik kocht grotere pannen tot wel vijftig liter en verraste zichzelf en zijn kennissen met smaakvolle bieren. Dat smaakte naar meer en hij besloot een heuse brouwerij te beginnen.

De Capellenaar vond een geschikte locatie in Krimpen aan den IJssel en wist enkele tientallen vrienden en familieleden zover te krijgen hem een lening te verstrekken waarmee hij de installatie kon financieren. Ondertussen brouwde hij alvast 1.600 liter bier bij een bevriende brouwer in het oosten van het land, zodat hij zijn toekomstige cliënten alvast met zijn bier kan laten kennismaken.

“Dat loopt als een trein”, stelt Erik tevreden vast. In Krimpen aan den IJssel en omgeving heeft hij inmiddels afspraken kunnen maken met rond de twintig verkooppunten en die realiseren met elkaar al een omzet die hij beslist nog niet had verwacht.

Thierry Klapwijk van wijnhuis Den Boer in Krimpen aan de Lek beaamt dat de bierliefhebbers onder zijn klanten zeer te spreken zijn over het bier van Brouwerij IJssel. “Zowel het blonde bier (Wunjo), het donkere bier met een alcoholpercentage van maar liefst 9,2 procent (Uruz) als het hoppige Pertho vinden gretig aftrek”, constateert hij. De door Erik bedachte namen voor zijn bieren zijn terug te voeren op zijn belangstelling voor de geschiedenis van de Germaanse volkeren in Noord-Europa die het Runen alfabet ontwikkelden.

Op www.brouwerij-ijssel.nl is terug te vinden waar de verkooppunten in de regio te vinden zijn en via die site kan ook online een bestelling worden geplaatst.

“Noem het maar gerust een uit de hand gelopen hobby”, besluit Erik, die nu nog maar twee dagen per week in zijn brouwerij kan steken. “Maar ik hoop er op termijn wel mijn beroep van te kunnen maken.”

Dit bericht is 2166 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief