Archieven

Dit bericht is 904 keer gelezen

Piet Snel is de naam. Oud reclamemaker. Na vroegtijdige pensionering (verkoop reclamebureau) mezelf snel in een schilder/schrijver getransformeerd. Probeer vanaf ’23 u maandelijks met een meeslepend kort verhaal en foto uit de Krimpenerwaard te vermaken. Meestal herkenbare observaties uit de regio in fascinerende kijkplaatjes met een eerlijk tekstueel toetje. Heerlijk vlot communicerend via beeldtaal in deze tijd van afbrokkelende leescultuur.

Alles uiteraard non-fictie en illustratief realistisch. Soms vertederend, soms confronterend. Eén plaatje zegt tenslotte meer dan duizend woorden. Probeer hiermee in deze in velerlei opzichten donkere dagen te plezieren. Naast de vaak harde actualiteit. Berustend in de tragiek van sommige mensen. Waar ik graag begripvol doch kritisch alle feiten, als ook de consequenties hiervan, onder de ogen durf te zien. Noem het gewoon wat praktische ervaring van een oudere man (76) die genoeg vergelijkingsmateriaal bezit van tijden toen veel (niet alles!) perfect geregeld en georganiseerd was. Samen met een vleugje humor en nostalgie. We zijn tenslotte wat het verleden van ons heeft gemaakt. 

Rond het millennium zag ik de bui al hangen. Introduceerde toen al met succes PietsPlaatjePraatje. Had vlak daarvoor al van Sijthoff Pers tweewekelijks op zaterdagen een hele pagina (groot krantenformaat) gekregen voor Stadskinderen in de Goudse Courant. Hetwelk een succes werd door verhaaltrant en aandacht opeisend fotomateriaal. Lezersbrieven bij de redactie drongen aan voor bundeling tot een boekwerkje. Ben toen ook tegelijkertijd begonnen dit via e-mail gratis naar belangstellenden te sturen. Het bestaat uit een korte tekst met schilderij-afdruk. Hierdoor een oeuvre verkregen van zo’n 150 doeken en 4 boeken. Over alles wat tijdgenoten in onze samenleving op weg naar een topbeschaving veel bezig houdt. Een lofwaardig initiatief over zowel verdieping als sensatie dat thans meer dan duizend mensen in het land veel lees- en kijkgenot verschaft. 

RTV Krimpenerwaard verzocht me onlangs maandelijks een column te verzorgen. Mede omdat ik alweer een halve eeuw hier in deze waard woon. Mijn enthousiasme hierover deel ik graag. Ik hoop met elk pleidooi uw gemoedstoestand in een raar tijdperk vol crisissen op te krikken. Met een herkenbare zienswijze over wat mens en samenleving anno nu beweegt. Wens u daarbij veel genoeglijk lees- en kijkplezier. En uiteraard ook onverminderd gezellig woonplezier in ons laatste stukje ongerepte doch springlevende plattelandscultuur tussen de grote steden. De oprukkende verstedelijking die de sociale gemoedelijkheid (rust, schoonheid en natuur) van de dorpen bedreigt. Thema’s genoeg. 

Mijn verhalen gaan over uw plek. Uw woonomgeving. Maar ook de sterke landelijke, Europese en mondiale invloeden en onze afhankelijkheid daarvan, vergeten we niet. Hoop structureel leuke onderwerpen aan te snijden. Helaas niet allemaal opbeurende artikelen door een realistische kijk als non-fictie schrijver. Het is tenslotte gewoon de tijdgeest. Wel altijd wat een breed publiek, thans voortdurend rondtastend in het ongewisse, zoal bezig houdt…

Dit bericht is 904 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Even voorstellen – Column Piet Snel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief