Archieven

Dit bericht is 1053 keer gelezen

BERGAMBACHT–  Heb je altijd al willen weten waar de groenteboer vroeger woonde of heb je een andere vraag over de geschiedenis van Bergambacht? Dan kan je terecht bij het Historisch OntmoetingsPunt in de bibliotheek van Bergambacht. Daarnaast is er momenteel, tot 11 september aanstaande ook nog een expositie te bewonderen: Geloof van alledag.

Het Historisch OntmoetingsPunt Bergambacht is een samenwerking van de Historische Vereniging, de bibliotheek en het streekarchief Gouda. “We hebben hier als historische vereniging steeds wisselende tentoonstellingen en een keer in de maand zijn wij hier ook lijfelijk aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden”, legt Peter Sluisman van de Historische Vereniging Bergambacht uit.

Historisch OntmoetingsPunt Bergambacht

Monumentendag
De expositie, die momenteel te bewonderen is, is onderdeel van de Open Monumentendag die plaatsvindt op 11 september aanstaande. “Het is lastig om elk jaar met open monumentendag een nieuw item te vinden”, vertelt Sluisman. “Dit keer hebben we, denk ik, met deze expositie toch iets bijzonders weten neer te zetten.”

In de bibliotheek zijn vier vitrines met verschillende religieuze voorwerpen te bewonderen. Elk voorwerp heeft een eigen verhaal. Over een aantal van deze voorwerpen liggen er vragen klaar in de vorm van een quiz.

Quiz
“Wij zijn benieuwd, aan de hand van vijftien vragen, wat u nog weet over de Bijbelse verhalen”, zegt Sluisman. De quiz loopt tot 11 september en voor de winnaar ligt er een leuke verassing klaar. “Degene die de meeste vragen goed beantwoordt wint een lekkere slagroomtaart”, lacht Sluisman.

Mocht je benieuwd zijn naar de antwoorden op de vragen dan kan je een week later terecht bij het historische ontmoetingspunt. Sluisman: “Op zaterdag 18 september zal ik om 11.00 uur aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en om eventueel nog wat meer uitleg over de voorwerpen te geven.”

Vitrines met religieuze voorwerpen

Bijbel uit Bergambacht
Om een tipje van de sluier te geven ligt er bij de expositie een Bijbel met wel een heel bijzonder verhaal. Dit is een Bergambachtse Bijbel uit het jaar 1925. “In 1921 is de kerk in Bergambacht afgebrand en daarmee alle Bijbels. Dit is waarschijnlijk de eerste Bijbel na die brand”, laat Sluisman weten.

Maar het is vooral het verhaal hoe de Bijbel in Sluisman zijn bezit is gekomen wat het bijzonder maakt: “Ik woon pas vijf jaar in Bergambacht en ga vaak naar Dorcas om een boek te kopen of mij te laten informeren over Bergambacht. Tot op een dag ik deze Bijbel daar zag liggen, ongelofelijk hé. Ik moet wel eerlijk zeggen dat de kaft toen los zat en een van de poten was weg. Dit heb ik vervolgens zelf laten repareren.”

De expositie ‘Geloof van alledag’ is tot 11 september tijdens de openingstijden van de bibliotheek te bewonderen.

Dit bericht is 1053 keer gelezen

Deel dit:
Nieuws
Google Maps

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief