Archieven

Dit bericht is 5232 keer gelezen

AMMERSTOL – De Spar in Ammerstol gaat haar deuren sluiten. Op zaterdag 28 januari 2023 zal de winkel voor het laatst geopend zijn. Sinds 2011 is Gemiva zowel de Franchise- als Zorgondernemer van de enige supermarkt in het dorp. “Op beide onderdelen zijn de afgelopen jaren op deze locatie grote financiële tekorten ontstaan”, vertelt Linda Mook, Regiodirecteur Gemiva Krimpenerwaard. “Daarom hebben we moeten besluiten de winkel te sluiten.” 

Sinds de opening in 2011 is er zowel in retail- als zorgland veel veranderd. “Cliënten voeren nog steeds dezelfde taken uit als 11 jaar geleden maar hebben hierbij meer ondersteuning nodig”, vult locatie manager Hanneke Verheij aan.  Mook: “Kijkend naar de retailkant zijn de kosten, zoals iedereen weet, hoger geworden en zien we de inkomsten teruglopen. Dat alles bij elkaar maakt dat het niet mogelijk is om de winkel langer open te houden.”

Handtekeningenactie 
In het dorp is inmiddels een handtekeningenactie gestart door Meike Vergeer – Jochade, een bezorgde inwoner van Ammerstol. Via Facebook roept zij, ondersteund door haar man, inwoners op om hun handtekening te zetten om het voortbestaan van de winkel te bewerkstelligen. Gemiva waardeert de steunbetuigingen van inwoners en snapt dat het verdwijnen van de winkel grote impact heeft op het dorp. De winkel heeft wel de functie als winkel, maar is ook een ontmoetingsplek en heeft daarmee een grote sociale functie.

Voortbestaan mogelijk?
Op de vraag of een voortbestaan van een supermarkt in Ammerstol mogelijk is antwoord Linda Mook: “Als het alleen van de Gemiva af moet hangen niet, zelfs met een crowdfundingsactie of een grote financiële bijdrage gaan we het niet redden. Voor Gemiva staat vast dat in deze constructie (als franchiser en zorgondernemer, red.) het niet meer haalbaar is om de winkel voort te zetten. Mocht er een franchiser zijn die de winkel wil overnemen zijn er altijd gesprekken mogelijk of wij de supermarkt als een dagbestedingsplek kunnen behouden.”

Individuele gesprekken
Met alle medewerkers, zowel cliënten als betaalde medewerkers, worden op dit moment individuele gesprekken gevoerd over hun toekomst. Binnen Gemiva wordt gezocht naar een passende werk / dagbestedingsplek voor hen. Voor de cliënten is een nieuwe dagbestedingsplek gegarandeerd. “Het zal anders zijn dan nu, maar dat er een plek is, is zeker. Ook met de bedrijfsleider, Mario Plaisier, zijn we in gesprek of we voor hem een passende werkplek kunnen vinden.”

Onrust
Het bericht over de sluiting van de winkel heeft voor onrust gezorgd. Zowel in het dorp als bij de medewerkers. Locatiemanager Hanneke Verheij: “We merken dat het veel impact heeft op de cliënten dat de winkel gaat sluiten, sommigen van hen werken hier al lange tijd. Hoe lief de steunbetuigingen ook zijn en we dit waarderen, we merken dat opmerkingen van bezorgde inwoners als: ‘we zorgen dat de winkel kan blijven bestaan hoor’ of ‘we gaan er voor strijden dat jullie hier kunnen blijven werken’ zorgen voor onrust bij onze cliënten. Voor hen is duidelijkheid heel belangrijk, wij proberen dit te geven door een duidelijke sluitingsdatum te communiceren. Daarbij vinden wij het belangrijk dat de cliënten, de periode die ze nog in deze winkel kunnen werken, genieten van het werk en niet gestrest worden door onduidelijkheid.”

“We vragen de mensen in Ammerstol om het gesprek over oplossingen of ideeën met betrekking tot voortzetting van de winkel buiten de winkel te voeren. Zodat er in de winkel zo veel mogelijk hetzelfde blijft. Uiteraard mogen mensen wel steun betuigen aan de cliënten en medewerkers door ze sterkte te wensen met de op handen zijnde sluiting.”

Prachtige plek
“De Spar in Ammerstol was en is voor ons als Gemiva een prachtige plek die ook helemaal past binnen de visie waarin we het belangrijk vinden dat de cliënten in de maatschappij staan, het is jammer dat deze dagbestedingsplek straks niet meer bestaat”, aldus Verheij.

Foto: Gemiva

Dit bericht is 5232 keer gelezen

Deel dit:

8 Reacties op Financiële situatie zorgt voor sluiting Spar in Ammerstol

 • In haar column schrijft de burgemeester vandaag: Daarna een rondje door Ammerstol met bezoek aan de Spar waar ik kennis maakte met het bijzondere personeel. Goed dat we deze ondernemers hebben in onze gemeente!
  Dat moet dus nog wel goedkomen met de supermarkt.

  • Fijn dat de burgemeester oog heeft voor de buurtsuper speciaal in Ammerstol. Naast woorden horen ook daden. Mijn suggestie is dat de gemeente 50% van de huur en de stookkosten opbrengt. Op basis daarvan kan onderzocht worden of een sociale ondernemer te vinden is die de buurtsuper voortzet.

 • Wanneer een ondernemer (ook franchise) geen rendement kan maken ,door te lage omzet met te hoge kosten (energie )(lees winst )is een voort bestaan van een bedrijf onmogelijk .
  Alternatief is een stichting ,zonder winst instelling en subsidie van de gemeente .
  Daarnaast moet het belang van het bestaan van de winkel met zijn specifieke medewerkers voldoende gewaarborgd worden door de inwoners van Ammerstol .
  Alle inwoners gewoon wat meer boodschappen doen bij deze winkel met zijn speciale karakter en sociale waarde voor het gehele dorp .
  PS de opmerking van de burgemeester HET KOMT WEL GOED is wederom een loze kreet zonder enige waarde en onderbouwing ,de rest van de gemeente raad met daarbij de verantwoordelijke wethouder zijn helaas wederom Passief.DELEN MASSAAL

  • Ben je eventueel beschikbaar als vrijwilliger tbv de buurtsuper speciaal Ammerstol? Ik ben lid van de werkgroep die plannen bedenkt. We denken aan de vorming van een dorpscoöperatie. Met vriendelijke groet, Henk Brouwers 06-12 29 45 00

   • Ik hoorden dat het weer op gaan is ook weer ons weer gaan daar werken dat hoop ik heel leuk vinden dat gaan open gaan laat het zo snel weten aan me dan kan ik wat stukje weer gaan kassa gaan doen

 • Wij vinden het ook jammer dat de winkel moet niet zo leukmdat de winkel moet sluiten we werken al lang in de winkel we vonden voor jullie in ammerstol ook jammer dat hun geen winkel meer hebben

  Groeten van Ronald van nes

  • Lieve Ronald
   Het is voor jullie heel erg om jullie fijne werkplek kwijt te raken en voor ons heel rot dat we straks geen winkel meer hebben!
   Kan ik op vrijdag geen bruine bollen meer komen halen bij jou!
   Sterkte Ronald
   Groetjes Cora

   • Ben je eventueel bereid vrijwilliger te worden in de buurtsuper? Ik ben lid van de werkgroep die plannen ontwikkelt. We denken aan een dorpscoöperatie. Met vriendelijke groet, Henk Brouwers 06 12 29 45 00

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
 • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief